Dr. Michael Laitman

Vajon mikor omlik le ez a vasfüggöny?

Dr. Michael Laitmankérdés: Vajon miért van az, hogy Te és a központi csoport megőrzitek a vallási külsőségeket, ha ismételten hangsúlyozod, hogy ez egyik sem segít a szellemi haladásban? Nem volna jobb világibb kinézetet felvenni, hogy közelebb kerüljünk az emberekhez és a világhoz?

Válasz: Igazán nem kell, hogy az embereket ez zavarja.  A tanulóink különféle háttérből jönnek, és nem mondom senkinek, hogy hogyan kell kinéznie. Ha a közönség megismeri a társaságunkat, akkor megtudják, hogy nem térítjük őket semmilyen vallásra és nem kényszerítünk senkit vallási rítusokra. Vágynak a lelkük gyökeréhez eljutni és a lélek átváltozásáért jönnek hozzánk, a szellemi világ felfedezéséért.

Kizárólag a lélek kijavításával foglalkozunk, mert a Kabbalah tudományának célja az, hogy a teremtményeknek feltárja a teremtőt. És e feltárás csak a kijavított lélek szintjén jelentkezik. Ami magát az illető tanulót illeti, általában mindenki folytatja azt a hagyományt, amit megszokott.

Nem vitás, hogy a Kabbalah ránk judaista hátterű embereken át érkezett el. A Templom lerombolása után a nép lezuhant a szellemi magasságból, s a Kabbalát a vallás váltotta fel, ami idelent van, a testi világban. De azért évszázadokon át, Simon rabbi óta egyik kabbalistáról a másikra szállt a hagyomány. Így ért el minket, mint a javítás módszere.

When Will This Iron Wall Fall

A Kabbalah nem volt kapcsolatban a lent megmaradt vallásossággal. A kabbalisták körében élt tovább úgy, ahogy a Templom idején is élt. Mindig egy vas függöny (vasfal) választotta el a vallást a Kabbalától.

Mi pedig szintén azt a Kabbalát kaptuk meg, ami a Templom idején élt, és ezért semmi köze a modern valláshoz. A lélek javítása a dolgunk. Ugyanakkor a Templom idején  is követték a Tant (Tórát) és a parancsolatokat az emberek, szándékban is és tettben is, egységben. Állt a Templom és benne a ritusokat végezték, minden elvárt módon. Ugyanaz vonatkozott mindenkire, aszerint, hogy gyökere szerint Kohén (pap) Lévita (énekes) vagy Izrael (köznép) volt.

Az ág és a gyökér egyben volt és a nép is egyben látta. Később az ág elért ide le, ebbe a világba, a gyökér meg fent maradt, elvágva. Ezt írják le úgy, mint Izráél népének száműzetését, amikor csak a vallás maradt meg nekik.

De ma fel kell emelkednünk oda, ahonnan jöttünk, és reméljük, hogyha sikerül, akkor megértjük a kötelességünket, és visszatérünk a teljes és tökéletes szellemi tettként való Tórához és micvákhoz (kapcsolatjelekhez). Nem tudom, hogy fog ez kinézni. Lehet, hogy nem kell majd már fizikai tett, vagy kizárólag az Ízráél csoport fogja tartani őket.

Báál HáSzulám irja, hogy egy teljesen kijavult társadalomban is mindenki megőrzi a maga vallását, mivel ezek kulturális hagyományok. Még nem tudjuk, hogy lesz ez: csak arra kell fókuszálnunk, hogy kijavuljon a lelkünk.

[35854]
Napi Kabbalah Lecke 2/20/2011, “IBevezetés a  Panim Meirot uMasberot könyvhöz 4. rész

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,129 seconds.