Dr. Michael Laitman

A kabbala az önző válság gyógymódja

 Kérdés:

Egy érdekes gondolat ötlött belém: lehet, hogy a jelenlegi válság oka nem a növekvő önzőség, hanem épp ellenkezőleg, önzőségünk abbahagyta növekedését, és fejlődését? Amíg az emberiség önzősége folyamatosan növekedett, folyamatosan adaptálódtunk szociális fejlődésünk újabb és újabb szintjéhez. De most olyanok vagyunk mint egy ló, mely nem képes tovább vontatni – megáll és lassan megeszi az összes körülötte található füvet. És amikor a fű elfogy, a ló meghal.

Vagy a lónak ismét erőt kell találnia, hogy tovább mehessen. Amennyiben ez a gondolat helyes, akkor nem a már meglevő önzőségükből kell az embereket kigyógyítanunk, hanem ellenkezőleg: elő kell segítsük önzőségük további növekedését, hogy új szintű vágyakhoz jussanak. És ezt azzal érhetjük el, hogy elmeséljük nekik mindazt a gyönyörűséget, melyet e következő szinten tapasztalhatnak meg.

Válaszom:

Pontosan ez az, amit a kabbala tesz: nem ijesztgeti az embereket azzal, hogy mi történik a jelenben, hanem megmutatja nekik a válság célját, hogy elszakítsa őket az értelmetlen erőfeszítésektől, hogy “felélesszék a halottat” a régi módszerek használatával. A célból, hogy elszakítsa az embereket önzőségüktől, elmagyarázza a benne rejlő gonoszt, és ez után hogy előre vonzza őket, hogy valami magasabbért és jobbért vágyakozzanak, a tanuláshoz vezeti őket, mely csakis egy magasabb és jobb világról beszél.

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,622 seconds.