Dr. Michael Laitman

Modern világunkban a vallások pszichológiai támogatása többé már nem elégséges

 Híradás (a University of Miami News által):

Az önkontroll az az élet egyik fontos eleme, és egy új tanulmány, melyet a Miami Egyetem Pszichológia Professzora, Michael McCullogh készített, azt találta, hogy a vallásos embereknek erősebb önkontrolljuk van, mint nem vallásos kortársaiknak. A kutatócsoport által megállapított legérdekesebb következtetések közül a következőket emelnénk ki:

– a vallásos rituálék mint imák, és meditáció az agynak azt a részét befolyásolják, mely az önszabályzásban és önkontrollban vesz részt,

– Amikor az emberek céljaikat, “szent” céloknak tekintik, több energiát és erőfeszítést fektetnek beléjük, és ezért valószínűleg sikeresebbek azok elérésében,

– a vallásos életstílusok hozzájárulhatnak az önkontrollhoz azáltal, hogy tiszta, nyilvánvaló viselkedési normákat állítanak fel, és azt követelik, hogy az emberek jobban figyelemmel kísérjék, és ellenőrizzék saját viselkedésüket, és azáltal, hogy az emberekben azt az érzést keltik, hogy Isten figyeli viselkedésüket.

Kommentárom:

A mi időnkben mindez a végéhez közeledik, mivel az önzőség minden emberben növekszik. Az embereknek nincsen a továbbiakban “naív hitük”, mint az előző századokban. Csak azok, akik még önzőségükben nem eléggé kifejlettek rendelkeznek még ilyen fajta hittel bizonyos mértékben. És közvetlenül, vagy a világ többi részével való kapcsolatuk által ők is elérik majd azt a pontot, ahol önzőségük tovább fejlődik majd.

Így a hit lassan eltűnik, és a vallások, mint szokások, kultúrák, vagy az otthoni élet keretein belül maradnak majd meg. A vallásosság lassan eltűnik, és az egyetlen dolog mely segíthet nekünk a globális önzőség, és a kölcsönös gyűlölet ellen állva maradni, az amit a kabbala tanít nekünk: a globális összefüggőség képe, és annak szükségessége, hogy kövessük azt a parancsolatot, hogy: “Szeresd felebarátodat, mint magadat!”.

Ez az amit tennünk kell túlélésünk érdekében, ahelyett, hogy más önző vallási parancsolatokat követünk! A vallások nem fognak nekünk segíteni modern bizonytalanságunkban, szenvedésünkben annak ellenére, hogy az emberek még mindig a vallásokhoz fordulnak annak reményében, hogy megszabaduljanak balszerencséiktől. Mindenkinek át kell ezen esnie, és meggyőződnia arról, hogy a vallások pszichológiai hatása nem működik már a globálisan növekvő önzőségünk ellen.

Ennek az az oka, hogy a vallások a “Domem de Kdusha” szinten vannak, ahol a személy természetesen “szót fogadó” a társadalomban, mint egy jó gyerek. Ez az önzőség kövületi, növényi és állati szintje bennünk. Azonban manapság az emberiség az “emberi” (Ádám) szintre emelkedett az önzőség szempontjából, ahol az önzőség arra hajt minket, hogy egyéni önzőségünket hajszoljuk, és aztán ennek az egyéni önzőségnek a meghódításával ismét egyesüljünk a Teremtő felismerésének érdekében.

Ezért mondja a kabbala azt, hogy a vallások a kultúrális tradíciók és nemzeti szokások szintjére fognak csökkenni, de nem lesznek képesek továbbá az embereknek pszichológiai támogatást nyújtani. A hit a Teremtő ismeretével lesz felváltva, mint ahogy az írva van: “Mivel mindannyian ismerni fognak majd, a legkisebbtől a legnagyobbig!”. Azonban a kabbala nem ellenzi a vallásokat, hanem azokat kiegészíti – kitölti azt az űrt, ami a folyton növekvő, modern önzőség által képződik, és amit a vallások képtelenek kitölteni.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,636 seconds.