Dr. Michael Laitman

“Miért Szocializmus?” Egy fogalmazás Albert Einstein-től

 Alább olvashatunk egy részletet Albert Einsten fogalmazásából melynek címe: “Miért Szocializmus?” (a Monthly Review által). Ezt az írást eredetileg 1949 májusában a Monthly Review első számában közölték. Ma ez a magazin az USA leghosszabb ideje fennálló és legnagyobb marxista magazinja.

Elértem azt a pontot, ahol röviden elmagyaráznám, hogy szerintem mi mai napunk válságának lényege. Mindez az egyénnek a társadalomhoz fűződő viszonyáról szól. Az egyén minden eddiginél jobban megérti a társadalomtól való függőségét. De mindezt nem mint pozitív jelenséget éli meg, mint egy organikus vagy egy védelmező kapcsolatot, hanem, mint egy fenyegetést természetes jogai ellen, vagy akár még gazdasági léte ellen is.

Sőt mi több, a társadalomban betöltött pozíciója olyan, hogy veleszületett önző kitörései egyre erősödnek, míg szociális indítékai, melyek természettől fogva gyengébek, egyre kevésbé érvényesülnek. Minden emberi lény, függetlenül a társadalomban betöltött pozíciójától, szenved ettől a jelenségtől. Anélkül, hogy tudnák, rabjaik saját önzőségüknek, nem érzik magukat biztonságban, magányosnak érzik magukat, és úgy érzik nem kapják meg az élet naív, egyszerű és alacsony szintű élvezeteit. Az ember csakis a társadalom iránti elhivatottságán belül találhatja meg rövid és veszélyes életének értelmét.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,627 seconds.