Dr. Michael Laitman

Egy magasabb tudati szintre kell emelkedjünk, hogy meg tudjuk oldani problémáinkat

Megállapítottuk mi a betegség, de még mindig nem nyilvánvaló, hogy mi a megfelelő orvosság rá, így egyre csak tovább kutatunk.

Addíg amíg meg nem találjuk a gyógymódot, továbbra is betegnek érezzük magunkat – és érezzük a válságot. Azonban a gyógymódot lassanként felfedezzük. Azt már tudjuk, hogy amikor az emberiség felfedez egy problémát illetve betegséget, akkor évtizedek, akár évszázadok telnek el, míg valami megoldást találunk. A középkorban az Európában kitörő járványok olyan erejűek voltak, hogy elpusztították a lakosság felét. De idővel az emberek megtalálták az ellenszert.

A szenvedés arra kényszeríti az emberiséget, hogy keresse, és megtalálja a megoldást. Mindez kifinomultabbá teszi az embereket, érzékenyebbek, jobban odafigyelők, és megértőbbek lesznek. A személy vágya megnyitja az utat a Természet felé, és akkor megtalálja amit keres. Mindenre van válasz.

Jelenlegi helyzetünkben ugyanaz a helyzet. A szenvedések jóvoltából, előbb utóbb megtaláljuk majd a válság megoldását. Mindez nehéz, mivel a probléma a belső világunkban található, a vágyainkban és pszichénkben, és ezzel egyenlőre nem tudjuk mit is kezdjünk. Az utóbbi időben azt láthatjuk, hogy minden az emberiséggel történő szerencsétlenség a pszichológiai szinten történik – legyen az válás, drogok, depresszió,  a gyerekek és szüleik közötti kapcsolat, a nevelés válsága, a tudományok kudarca, a válság a személyek világhoz való hozzáállásában, és a természettel kapcsolatos hanyagságunk. Mind ezek a pszichológia szintjén jelentkeznek.

Nagyon gyengék vagyunk, amikor arról van szó, hogy pszichológiai problémáinkat megoldjuk, mivel ezek a problémák csak akkor oldhatóak meg, amennyiben felettük egy szinttel tudunk létezni és megoldást keresni. Íly módon képesek volnánk a problémát kívülről megvizsgálni, és azt megérteni. Akkor elménk képes lenne a problémát megragadni több irányból is, és akkor úgy mond a tudatunk megához ragadhatná azt. A személy tanulmányozhatná a problémát és kielemezhetné azt.

Azonban pszichológiai problémáink ugyanazon a szinten keletkeznek ahol magunk is vagyunk – az emberi szinten. Ezért találjuk nagyon nehéznek megoldásukat. Ha szeretnénk megoldást találni ezekre a problémákra, egy magasabb szintre kell, hogy emelkedjünk. És azt, hogy mindezt hogyan tegyük, kitalálhatjuk ösztönszerűen, vagy tudatosan, amennyiben vágyunk arra, hogy magunk fölé emelkedjünk. Ellenkező esetben, mint ahogy azt “Eszter Könyv”-ében is olvashatjuk: “Az a generáció halálra lesz ítélve”. Természetesen nem egyezünk mindebbe bele, így arra leszünk kényszerítve, hogy megtaláljuk a probléma megoldását.

(Egy a Báál HaSzulam “Egy Törvény” című cikkéről adott leckéből, 2009 március 5.-én)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,112 seconds.