Dr. Michael Laitman

A piacok emelkedése olyan, mint a vihar előtti csend

 Kérdés:

Az elmúlt két hét alatt a NASDAQ 20%-al növekedett, amely azt suggalja, higy a válságnak vége van. Ön mit gondol erről?

Válaszom:

A tőzsde az egy játék. Képes felugrani mindenfajta reális alap vagy ok nélkül. Vajon a piramis rendszerek építői abbahagyták működésüket? Amíg mindenki azt hiszi, hogy nincstelenekké váltak, igazából elsikkasztották azokat amilliárdokat, melyeket kormányaik adtak nekik, és folytatják piramisaik építését, csak finomabb formában.

Ebben a pillanatban az önzőség ünnepli győzelmét. Azonban nem történt valódi orvoslás, nem történt semmiféle korrekció. Az önzőség ugyanúgy működik tovább, mint azelőtt, előkészítve a következő katasztrófát. Szóval, ha ön azt hiszi, hogy minden magjavult, és visszatért a normális kerékvágásba, akkor ön a lehető legrosszabb helyzetben van. Mindez olyan, mint amikor az ellenség körbevett minket, és mi nem vesszük azt észre, pedig az már támadásra készül.

Biztosak lehetünk benne, hogy a végén az önzőség kerül hatalomra, és a helyzet még rosszabb lesz, mint előtte. Azonban egyenlőre úgy tűnik, minden rendben van. Végül is mindenki profithoz jutott, és senki sem vesztett semmit.

Azonban az igazság az, hogy nincsen az emberi önzőségnek szabályozója. A gazdaság az nem tudomány, hanem csak követi az emberi önzőséget. Így az egész gazdaság azon múlik, hogy a legkevesebbet kelljen neked adnom, a lehető legtöbbért amit elvehetek, és én fizetést követelek tőled, anélkül, hogy adnék valamit. Így a gazdaság nem más, mint legalizált rablás. csak gondoljunk bele: milyen egyezség létezik közöttünk? Mi azért cserélünk árut, mivel nem vehetjük azt el egymástól erőszakkal. Adnom kell neked valamit cserébe, mivel nincs más választásom.

A gazdaság önzőségünk tükörképe, és önzőségünk folyamatosan növekszik. Nem akar bárki mással egységre lépni, és arra késztet minket, hogy mindenki mást kihasználjunk. Szóval milyen szabályzó létezhet egy ilyen rendszerben?

Az egyetlen módja annak, hogy szabályzót találjunk önzőségünk számára az, hogy kövessük a következő két szabályt: “Ne tegyél mással olyat, melyet nem akarsz, hogy mások tegyenek veled!” és utána: “Szeresd felebarátodat, mint saját magad!”. Ez semmiképpen nem az az irány, amelyet gazdasági szakemberek ebben a pillanatban vesznek, amikor szabályzót keresnek, és ezért nem is fogják azt megtalálni. Mindeközben a következő katasztrófa minőségileg erősebb lesz. Nem feltétlenül a gazdasági rendszerben, tőzsdén, vagy a bankokon keresztül jelentkezik majd, lehet hogy járványok, klíma anomáliák vagy hasonlókon keresztül jelennek majd meg.

Az a tény, hogy egyenlőre javulást tapasztalhatunk, annak ellenére, hogy semmit sem korrigáltunk, csak annyit jelent, hogy a következő katasztrófa közeledik. Ez nem egy megmenekülés, vagy a probléma vége, hanem a folyamat sebességét mutatja, ami azt jelenti, hogy a válság második hulláma nincsen messze.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,109 seconds.