Dr. Michael Laitman

A hit mechanizmusa, és az adakozás képessége

Kérdés:

Mit jelent a hit a Kabbalában?

Válaszom:

A Kabbalában a hit alatt az adakozást értjük. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk adakozni a megszerzés iránti vágyunk ellenében. Ezt hívjuk az “értelem feletti hitnek”.

A személy természete a megszerzés iránti vágy, és a hit az adakozás természete, mely ellenkezik természetünkkel. Az egyetlen útja annak, hogy hozzájussunk ehhez a tulajdonsághoz a Fényen keresztül történik, mivel az adja meg a képességet nekünk, hogy magunk fölé emelkedjünk, és hogy egy másik vágy alapján cselekdjünk: a mások érdekében, avagy a Teremtő érdekében. A személy ennek a vágynak hatására cselekszik, a saját természetes vágya helyett. És emiatt függővé válunk a Felső Szinttől ( a személy a “Teremtő rabszolgájává” válik) saját maga helyett (ahelyett, hogy saját maga rabszolgája legyen).

Ennél fogva ammenyiben hiteted belém veted ez azt jelenti, hogy minden képességeddel az én érdekemben cselekszel. Igazából olyanná válsz, mint én. Ez azért van mert normálisan minden személy ellentétes a másikkal. De ha valakinek hite van bennem, azt jelenti, hogy semlegesítette az irányomban érzett vágyait, és ezeken a vágyakon keresztül ő és én eggyé váltunk.

A hit ellentéte a tudás, ami azt jelenti, hogy a saját vágyaink érdekében cselekszünk. A hit ezzel szemben az az állapot, amikor a mások vágyainak kielégítése érdekében cselekszünk. Amikor egy személy rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, képes érzékelni a dolgokat magán kívül, mások vágyain keresztül. És amit képes ezeken a vágyakon keresztül érzékelni az a magasabb, spirituális világ. Ezért van az, hogy a hit nagyon közel áll a szeretethez (a másik személy iránti szeretethez), mivel a szeretet az a képesség, hogy saját vágyainkat a másik személy vágyaival helyettesítjük, és azokat a vágyakat elégítjük ki.

Mint láthatjuk a Kabbalában a hit az amikor a személy magáévá teszi az adakozás tulajdonságát – a felsőbb tulajdonságot. Nyilvánvaló módon ez a hit nem hasonlítható a hithez ahogy mai világunkban beszélünk róla: hit abban amit mások mondanak, és annak elfogadása valóságként. Az ilyen típusú hittel elfogadom másnak a hibáját, tévedését mint tényt, és aztán azt alapként használom cselekedeteim számára életem során.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

68 queries in 0,912 seconds.