Dr. Michael Laitman

A valódi szabadság abban rejlik, hogyan váljunk gyorsabban “Emberré”

A társadalom ellátja a személyt mindenfajta művi viselkedési modellekkel, az egóját kihasználva. És soha nem kérdezi meg a személyt, hogy ennek megfelelően akar-e élni vagy sem. Egy bizonyos helyen megszületik bolygónkon, és ez meghatározza általános kultúrális értékeit, melyeket gyermekkorától kezdve megkap. Ez meghatározza nevelését, és azt, hogy milyen fajta személlyé kell válnia. Akár akarja, akár nem magába szívja ezeket az értékeket és utána egész élete során folytatja azok követését. Mind emellett a társadalom jutalmakat igér neki a túlvilágon is, de ez annak érdekében történik, hogy képes legyen az egyént még inkább kihasználni. Ebben a tekintetben a személynek semmi szabad választása nincsen, semmi szabadsága nem létezik.

De egy nap, a személy “szívben található pontja” hirtelen felébred és elkezdi elveszteni illúzióját mindennel kapcsolatban előzetes életében. Ez olyan, mintha életét újra, tiszta lappal kezdené. Minden előzetes értékrendje összeomlik és eltűnik a horizontról, elvesztve fontosságát. Előző viselkedési modelljei eltörlődnek, mivel nem kecsegtetnek semmilyen jutalommal vagy büntetéssel a személy számára. Csak azok a dolgok maradnak meg, melyek szükségesek viselkedése számára, olyan dolgok, melyek nélkül nem képes létezni.

Amennyiben a személy vallásos, akkor a túlvilággal kapcsolatban is elkezd kételkedni. Lassan körülményei eljuttatják egy Kabbala csoporthoz, a könyvekhez, és akkor döntést kell hoznia: mekkora mértékben akar ebbe a társadalomba beépülni, és annak útját követni? Nincs szabadsága abban, hogy ezt az útat kiválassza, de szabad abban, hogy milyen sebességgel halad előre az úton, mennyi energiát fektet bele, és milyen gyorsan szívja magába a környezetéből a megfelelő példákat, annak érdekében hogy új viselkedési normákat és új értékeket vegyen magához.

Szóval választásunk abból áll, mekkora mértékben leszünk részeseivé az általános folyamatnak: hogy gyorsabban vagy lassabban haladunk. Ebben a tekintetben a személynek megvan a szabad választása: az a választás, hogy milyen gyorsan magunkba szívjuk a példákat és normákat melyet az új tásadalom nyújt számunkra.

Mág akkor is, ha csak abban vagyunk szabadok, hogy azt a sebességet válasszuk meg, mellyel az új példákat magunkévá tesszük, ettől függetlenül ez valódi szabadság. Ez azért van, mert ez az önző élvezet iránti vágy felett van. És ily módon már elkezdjük építeni az “emberi lényt” magunkon belül.

(a reggeli leckére való felkészülésből)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,137 seconds.