Dr. Michael Laitman

Kinek az érdekében dolgozunk: magunknak, vagy a Teremtőnek?

Kérdés:

Írva van: “Nem a jutalom a fontos, hanem az, hogy kinek dolgozunk.” Hogyan vagyok képes erre gondolni, a jutalom helyett?

Válaszom:

Ezek a szavak zavaróak lehetnek. Kinek érdekében dolgozom? A saját magam érdekében, senki másnak! Tilos a Teremtőt bármilyen képben vagy formában is elképzelnünk. A Teremtő az adakozás tulajdonsága, amit magunkon belül kell felfedeznünk. Ezért a válasz a kérdésre: “Kinek az érdekében dolgozom?” attól függ, kivel azonosítom magamat.

Amennyiben magamat önző vágyammal azonosítom, akkor azt fogom hinni, hogy a Teremtőnek dolgozom. Ugyanakkor, azonosíthatom magamat a szívben található ponttal, mely az adakozás tulajdonságának felel meg – lelkünk embriójának. Ez azt jelenti, hogy meg akarom szerezni az adakozás tulajdonságát, melyet Teremtőnek hívunk, azt akarom, hogy mindez megjelenjen magamon belül.

Definíció alapján a Teremtő, Boreh, a Bo – jöjj, és Reh – láss szavakból áll össze. Ez azt jelenti, hogy nekünk kell ezt a tulajdonságot magunkon belül felfedezzük. Szóval senki nem létezik rajtam kívül, akinek én dolgozom. Én a saját magam korrekcióján dolgozom annak érdekében, hogy megszerezzem a szeretetet és adakozást, melyeket “a Teremtőnek” nevezünk.

Másrészről, amennyiben én azt képzelem, hogy a Teremtő valahol rajtam kívül létezik, és nekem az Ő érdekében kell dolgoznom, hogy az Ő vágyait vigyem véghez, akkor nem értelmezem a Kabbalisztikus írásokat megfelelően. Pontosan így történt, ahogy a Judaizmus vallása létrejött, amikor az emberek elvesztették a Teremtő belső érzékelését a Második Templom lerombolásakor. Később a Kereszténység és az Iszlám ily módon nőtt ki a Judaizmusból. Ezek a vallások a Teremtőt a személyen kívül jelenítik meg, őtőle függetlenül, ahelyett, hogy az benne létezne.

A Második Templom periódusa alatt a Teremtő eltűnt az emberek érzékeléséből, és tőlük rejtetté vált. Így az emberek elvesztették a világgal kapcsolatos megfelelő képüket, mivel elkezdték azt hinni, hogy a Teremtő olyas valaki, aki tőlük függetlenül létezik, hogy Ő nem egy tulajdonság, mely bennük legbelül jelenik meg. Elkezdték azt hinni, hogy létezik egy Uraság, akinek rabszolgaként kell dolgozniuk. Az összes vallás a Teremtő létezésének ezen hibás értelmezésén alapul.

Ahelyett, hogy úgy gondolnák, hogy a Teremtő a teremtés legfontosabb, alapvető tulajdonsága, mely a személyen belül jut kifejezésre, az emberek elkezdték azt hinni, hogy Ő egy külső személy, egyéniség, aki valahol a felhők között ül, és mindenféle eszközökön keresztül irányítja életünket. Ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő Kabbalisztikus definíciókat, mivel egyébként nagyon könnyű hibákat véteni, és mindent lerántani az általános vallások szintjére.

A Kabbalában a szabályokat nagyon egyszerűen elmagyarázzák: nincsen Fény edny (Kli) nélkül, nincsen Teremtő teremtés nélkül, Boreh = Bo + Reh, (jöjj és láss) és így tovább.

(a reggeli leckére való felkészülés alapján)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.