Dr. Michael Laitman

Minden ami rejtve van felfedődik a személy fejlettségi szintjének megfelelően

Kérdés:

Tartalmaz a Kabbala olyan titkos bölcsességet, melyet tilos felfedni?

Válaszom:

A Kabbala tudományában a “tilos” szó azt jelenti, hogy “nem lehetséges”.

A Kabbalista nem álhat a széles publikum elé, és kezdheti elmesélni nekik a bölcsesség titkait, kihúzva őket kalapjából, mint a bűvész, aki a kisnyulat húzza elő, vagy a galambot.

Nem képes bármit is megmutatni az embereknek, magán a módszeren kívül, hogy ők maguk kifejlesszék érzékelésüket. Későbbiekben, ahogy a személy fejleszti érzékelését a spiritualitáson belül, azon belül saját maga fogja azokat a dolgokat felfedezni, melyek jelenleg titkosak számára.

A “titok” az, amit most nem tudunk, látunk, vagy valamilyen módon érzékelünk. Ugyanakkor a következő fázisban mindez tisztává, egyszerűvé és érthetővé válik.

A Kabbala tudományában minden koncepciót a megjelenítés négy fázisának megfelelően tanuljuk, melyek a spirituális érzékelés fejlődésének négy fázisai (Aviut, a vágy vastagsága, durvasága)

Mindez azt jelenti, hogy belépünk a Pardes-ba (a tudás kertjébe): Psat – tudás, Remez – sugallat, Derus – megkülönböztetés, Sod – titok. Azonban ez a belépési folyamat ellenkező sorrendben zajlik.

Azáltal, hogy korrigáljuk a valósággal kapcsolatos érzékelésünket, a személy fokozatosan a titok (Sod) szintjéről a megkülönböztetés (Derus), majd a sugallat (Remez) és végül a tudás (Psat) szintjére emelkedik. És semmi sem tiltott ezzel kapcsolatban.

“Tiltott” anyit jelent, hogy a Kabbalisták nem akarták összezavarni a személyeket túlzott tudással, melynek megértésére azok még nem álltak készen. Ez pont olyan, mint ahogy mi a kisgyereket neveljük, azáltal, hogy fokozatosan növeljük étrendjét, a játékokat melyekkel játszik, stb.

A tanár a tanítvány szintjének megfelelően kell, hogy a spirituális “táplálást” előkészítse. Ennél fogva a Kabbalisták nem félnek attól, hogy a tiltottat felfedjék: ehelyett attól félnek csak, nehogy túladagolják a táplálásunkat, mint ahogy az éretlen gyümölcs is káros az ember egészségére.

A Kabbala tudományában ez azáltal káros, hogy teljeséggel “kitaszíthatja” a személyt a bölcsességből. Még arra is meg van a lehetőség, hogy a személy élete egész hátralévő részében képtelen megszabadulni azoktól a félreértésektől melyeket megszerzett, gyakorlatilag elvesztegetve jelenlegi inkarnációját.

Ezért van az, hogy fejlődésünk az egyszerűtől a komplikáltabb irányába folyik. Ez a korrekció útja.

Ezért van az, hogy a Kabbalisták csak attól félnek, hogy a tanítványoknak “éretlen gyümölcsöt” adnak, mivel az egyetlen módja annak, hogy valaki megfelelően növekedjen, és teljesen megértse a Kabbala tudományát, az, hogy a számára megfelelő szinteknek megfelelően halad előre.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,129 seconds.