Dr. Michael Laitman

Egy nagy vágy az ami a leghasonlóbb a feltétel nélküli adakozás tulajdonságához

Kérdés:

Báál HaSzulam azt írja, hogy a világok csak alapanyagukban különböznek egymástól. Mit jelent mindez? Ez azt jelenti, hogy pontosan ugyanazon formák vannak különböző anyagokba belenyomtatva?

Válaszom:

Igen! Mi azt hisszük, hogy a vágyak méretükben különböznek, hogy az lehet kicsi vagy nagy, de a valóságban az csak lényegében, tulajdonságában változik. Megnézve a teremtés négy fázisát (a közvetlen Fény négy fázisát) láthatjuk, hogy a vágy nem méretében, hanem tulajdonságában fejlődik tovább.

A vágy méretét nem volumenének megfelelően határozzuk meg. Arról tulajdonságának megfelelően beszélünk, mennyire hasonlítható az a Teremtőhöz: Nefes, Ruah, Nesama, Haya, Yehida. A vágy mérete és tulajdonsága igazából ellentétesen arányos. Minél magasabb a vágy tulajdonsága, annál kisebb annak mérete, hasonlóan egy piramis felépítéséhez.

Nagy mennyiségű általános anyagot, tulajdonságokat és embereket találunk a természetben, míg különleges társaik kevesen vannak csak. A spiritualitásban mi a tárgyak tulajdonságára koncentrálunk, nem a méretére, és gyorsulására és nem sebességére. A vágy méretét tulajdonsága határozza meg, és nem mennyisége. Erre feltehetjük a következő kérdést: amennyiben a vágyak nem változnak mennyiségileg, akkor mi változtatja meg tulajdonságaikat? A Felső Fény, mely belsőleg hat rájuk!

Mi a különbség egy kis és egy nagy vágy között? Annak mértéke melyben hasonló marad az adakozás tulajdonságához. Amennyiben mi növekedtünk egy hónap alatt, az azt jelenti, hogy adakozóbbá váltunk, és nem pedig méretben nagyobbá. Igazából kijelenthetjük annak ellenkezőjét: Minél inkább növekszik a személy spirituális értelemben, annál kevésbé “fújja fel” magát, ahogy az írva van: “A bölcsesség a szerényé”.

A spirituális változások kizárólag minőségiek, mind a tárgyakra mind az időre vonatkozólag. A tulajdonságokat kizárólag a szándék határoza meg – “megszerzés”, vagy “adakozás”.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,666 seconds.