Dr. Michael Laitman

A “tényeink” kizárólag szubjektívak

Kérdés:

Mi az, hogy “tény”?

Válaszom:

A tény számomra az, amit érzek (látok, hallok, szagolok, ízlelek és tapintok) az öt érzékszervemen keresztül. Ez valami olyasmi, amit képes vagyok valami máshoz hasonlítani, megmérni, képes vagyok arra emlékezni. Azonban mindez csak számomra tény, ez egy teljesen szubjektív információ, mely bennem jelenik meg, az agyamban és érzékszerveimben.

Egy másik teremtmény ugyanazt a “tényt” valószínűleg másképp értékelné, és számára az én személyes benyomásom ugyanarról a dologról nem lenne “tény”. Általában mi csak akkor vagyunk képesek visszaigazolást kapni a mi “tényeinkkel” kapcsolatban, ha olyanokkal hasonlítjuk azokat össze, akik hasonlóak hozzánk.

Kérdés (folytatva):

De ha az én belső állapotom állandóan változik, akkor mi történik azokkal a tényekkel, amiket én korábban kiértékeltem?

Válaszom:

Mi úgy beszélünk belső benyomásainkról, mintha azok tények lennének. Amikor mi változunk azonban, akkor új tényeket kezdünk el felfedezni. Lehetséges, hogy új és régi tények ellentmondásban vannak egymással, mivel azok mindig szubjektívak, és függenek a megfigyelőtől.

Mi mindent a mi materiális “énünkön” keresztül értünk meg, mely vágyaink összessége. A vágyaink folyamatosan változnak, és új tények jelennek meg bennük. A tények ugyancsak fejlődhetnek tovább, ahogy valamivel kapcsolatban nagyobb megértéshez jutunk, hasonlóan, ahogy Einsten elmélete Newton teóriájából fejlődött ki. Newton régi tényei, törvényei máig érvényesek, de azok csak bizonyos körülmények között érvényesülnek (a fény sebessége alatt, kis vagy nagy energiákon belül, vagy vica versa, az atomok közötti kis és nagy távolságok esetén, és így tovább).

Mi mindent vágyainkon keresztül szemlélünk, és a tényeket a vágyaink Aviut-jának (vastagságának) különböző fokain keresztül méricskéljük. Ennek eredményeképpen ugyanazokat az eseményeket a vágyaink különböző fokú rétegein, intenzitásán keresztül érzékeljük. Ezek a rétegek nem ellentétesek, és létezhetnek egyidejűleg, ugyanannak az eseménynek különböző interpretálásait eredményezve.

Például amikor a spiritualitás megjelenik a személy számára, az nem oltja ki a materiális világot. Ellenkezőleg, azt egy magasabb szinten jeleníti meg, felfedve az okokat és azok hatásait, melyek materiális létezésünket irányítják.

Összességében a tény addig marad tény, ameddig mi ugyanazon a szinten maradunk.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,125 seconds.