Dr. Michael Laitman

A Fény és a Vágy dualitása

Írva van, hogy minden a vágyon múlik. Másrészről mindent a Fény teremtett, és a vágy az csak a Fénynek a lenyomata. Hogy lehetséges mindez?

A tény az, hogy néha a Kabbala a Fény szemszögéből beszél, néha pedig a Kli szemszögéből. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a kettősség állandóan jelen van. Soha nem beszélünk a Fényről önmagában, vagy a vágyról a Fény nélkül. Mi arról a vágyról beszélünk, mely érzi a Fényt, ahogy a vágy formáját vltoztatja. A vágy ezeket a változó formákat hívja “Fény”-nek.

Egy formát a másikhoz hasonlítva hívjuk a Fény-nek a Kli-vel szemben. A Felső Szint Ki-je az alső szint Kli-jéhez hasonlítva Fénynek számít. Mi relatív tulajdonságokról beszélünk. A Felső Szint az mely többet adakozik, és ezáltal Fénynek számít az alsó szinthez képest. Az alsó szint az mely többet szerez meg magának, és ezáltal az edénynek, vagy Kli-nek számít.

Mi hozzá vagyunk szokva, hogy az edény az fémből vagy üvegből van, melyeket valamivel megtöltjük. De a spiritualitásban ez egyátalán nem így van. Az adakozás tulajdonsága, mely az edényen belül létezik, azt hívjuk Fénynek. A megszerzés tulajdonsága az a Kli. De mindezek a tulajdonságok a vágyon belül léteznek. Mi állandóan csakis a vágyról beszélünk, és annak fel és leereszkedéseiről. Annak magasabb formáját hívjuk Fény-nek, és alacsonyabb fromáját pedig Kli-nek. Ennél fogva a Teremtő (Boreh) úgy is nevezhető, hogy Bo-Reh, azaz jöjj és láss. Mindez azért van mert Őt a saját Kli-nken belül látjuk. Az adakozás azt a tulajdonságát mely bele van nyomtatva a Kli-be hívjuk Fény-nek vagy a Teremtőnek.

Ezek nagyon fontos koncepciók, mivel minket a megfelelő irányba korrigálnak, annak érdekében, hogy átlépjünk a takarófüggönyön és belépjünk a spirituális világba azáltal, hogy a vágyainkhoz megfelelő módon viszonyulunk. Mindezen jelenségek csak a megszerzés és adakozás különböző formái.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,139 seconds.