Dr. Michael Laitman

Egy ismeretlen vágy élvezetének kiszámolása

Kérdés:

Én tegnap elmentem a Teremtő éttermébe, és steak-et ettem 100 dollárért, de ma csak 80 dollárom van, szóval csak csirkét rendelhetek. Soha nem próbáltam a csirkét korábban, szóval hogyan vagyok képes a vágynak megfelelő élvezetet kiszámolni a szűrőt (az árat) felhasználva)?

Válaszom:

Ez egy nagyon mély és fontos kérdés, mivel ez határozza meg a különbséget az összes állapotok, és szintek között, melyek alapján felemelkedünk, és süllyedünk. Minden egyes beteljesülés különbözik a másiktól, mint ahogy a zene által kapott élvezet különbözik a más művészetekből kapott élvezettől, és így tovább. Szóval hogyan vagyunk képesek elvégezni ezt a számítást? Amennyiben nem vagyunk erre képesek, hogyan tudunk előre lépni a spiritualitásban?

Hogyan végzek számítást a tegnapi 100 dollárért vett steak-kel kapcsolatban a mai 80 dolláros csirkéhez viszonyítva, ha soha nem próbáltam a csirkét, és mégis a maximális legnagyobb adakozást akarnám végrehajtani azzal? Amennyiben az adakozás nem 100 százalékos, akkor azt nem hívjuk adakozásnak. Ha pedig többet kapok magamnak, mint amennyit szabadna, akkor a Klipa-ba (önzőség) kerülök, melyet el kell, hogy kerüljek.

Ennél fogva számítást végzek a Dalet-Itlabshut-on (az élvezet negyedik szintjén) és a Gimel-Aviut-on (a vágy harmadik szintjén), azaz azt számolva, hogy a tegnapi hús mekkora adag lenne, ha csak 80 dollárt fizettem volna. Tegnap steak-et kaptam 100 dollárért, és ma a 80 dollárért ugyanolyannak tűnő steak-et kapnék csak kisebbet. Én levágom a Yechida Fényét abból, és csak a Nefesh, Ruach, Neshama és Haya Fényeit hagyom meg.

Ennek eredményeképpen elkezdem érezni a különbséget a negyedik és harmadik szintek között. Ennek megfelelően ahelyett, hogy a steak-en végezném a számításokat, amelyet most elutasítok a számítást most már a pénz alapján végzem: mit jelent a 100 dollár a 80 dollárhoz viszonyítva? Az élvezetben levő különbség az amit elvetek. Ezáltal mostmár megértem a 80 dollár értékét, és ezáltal számítást végzek azzal kapcsolatban mi az a maximum amit a 80 dollárért megkaphatok az adakozás érdekében.

Ez az oktatás egyik alapelve: egyik dolognak a másikból való megértése (Lilmod Devar Mi Toch Devar). Elvégzem a számítást az egyik dologgal kapcsolatban, és utána azt hozzákapcsolom a másikhoz, és aztán egy harmadik számítást végzek.

Ennél fogva számításainkban mi mindig számítunk a Rosh de-Itlabshut-ra (az előző Fényre) az előző spirituális állapotból (előző Parcuf). Onnan már leereszkedhetünk a Rosh de-Aviut-ra (jelenlegi vágy) annak érdekében, hogy az új beteljesülésen is elvégezhessem a számítást.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,127 seconds.