Dr. Michael Laitman

Miért van szükségem erre az egész világra?

Két erő van a természetben: kapni akarás és adakozás. Ez a két erőt úgy ábrázolja, a vágyainkon megjelenő kielégülés, mint egy komputer képernyő. Ezek projektálják a világ képét , ami konzisztens módon megjelenik bennem, és minden másban körülöttem. Ahogy Baal HaSulam írja, a hátsó részében az agyunknak van egy  ernyő, amin keresztül érzékeljük a világ képét.

Ez a kép két erő segítségével jön létre: a kapni akarás (bal) ereje, és az adakozás (jobb) ereje által. Ennek a két erőnek a kombinációja, az én egoisztikus anyagomon hozza létre a valóság teljes képét a számomra. Mondhatni érzem ezt, látom a képeket, és úgy tűnik a számomra, hogy ezek a képek, ez a valóság rajtam kívül létezik, valójában é, saját magam vetítem ki a belső képet, saját magam elé. Ez az, ahogy látom ezt a világot. Mintha én állítanám össze ezt saját magamban, és vetíteném kívülre.

Miért ezen a módon építem fel? Miért látom a belső világomat egy külső formában? Ez a mi érdekünkben van így, egoisztikusan elrendezve elhagyatottsággal, és viszállyal. Ezáltal kapunk egy lehetőséget tanulmányozni a belső világunkat ésl korrigálni magunkat.

Ha érzékelném, hogy ez mind bennem van, soha nem lennék képes magam korrigálni, mert mindenhez egy pozitív módon állnék hozzá, jóakarattal, azonban kizárólag egy egoisztikus módon. De most, mivel az egóm kívülre került és ezt külsőnek érezhetem, a külső önmagammal kerülök kapcsolatba, mint számomra idegennel, egoistával, inkább egy negatív, mint pozitív módon, és ez olyan, mintha a belső részem volna.

A világ két részre osztódott a számomra: én, és a többiek. Most nem vagyok képes meggyőzni magam, hogy valami, ami rajtam kívül létezett eddig, valójában magam vagyok. Kaptam egy lehetőséget a belső lényegem meglátására, egy külső képben. “Gyere és lásd ki vagy, és hogyan kezeled azokat, akik körülötted vannak. Ez az, amilyen vagy ott belül.” Azt mondod: “Nézd, milyen utálatos ez az ember, milyen lusta ez a másik! Annyira utálom őket!” Miközben ezek a minőségek mind hozzád tartoznak, és nem azokhoz, akiket illettél velük.

Ennek a felfedése segít nekem. Különben soha nem lennék képes velük kapcsolatban teljesen feltárni a „gonosz hajlamomat” (egoisztikus vágy, gyűlöl mindenkit) és később megérteni, hogy ezek a belső minőségeim, amiket kívülre vetítek.

Akkor elkezdem megérteni, hogy a Teremtő mennyire segít nekem az így felépített valóság érzékelés által: a belső világom, külső dolgokban való meglátásával. Elkezdem megérteni azt is, hogy ez tényleg mennyire segít nekem, hogy ennélkül teljesen magamba lennék zárva, és soha nem lennék képes megérteni, mit jelent az a fogalom, hogy „én”. Mindeközben van itt valami, ami bennem van, de nem vettem figyelembe eddig.

Ezért az egész munkánk összesűríthető a belső önmagunk és a külső önmagunk, külső világunk, de főleg a csoporttal való egyesítésében. A csoporttal tudjuk ezt gyakorlatba ültetni. Mindezek után, amikor elkezdek a csoporttal dolgozni, és úgy kezelni a barátaimat, mint magamat, felismerem, hogy képtelen vagyok az egység bármilyen fokára, és megpróbálom magam meggyőzni, hogy minden, amit kívül látok, szintén én vagyok. Még egy kis részt sem tudok kezelni az emberiségből, a csoportból, akiknek a célja közel van az enyémhez, mint én magam. De nem tudok ehhez kapcsolódni ehhez a célhoz, az egoisztikus elmémen való felülemelkedéssel.

Ebben a vonatkozásban, elkezdem látni, ezt az egoizmust, mint valami, amit mesterségesen hozott létre a Teremtő, főképpen a saját semlegesítésére. Azonban képtelen vagyok ezt a saját magamon megcsinálni; csak vágyhatok erre, és kérhetem a Teremtőt az egoizmusom eltüntetésére. Miért kérjem ezt? A Teremtővel való kapcsolat érdekében!

“Hogyan lehetséges ez?” Meg kell érteni, hogy ez T magad vagy! Bánj velük szeretettel, mivel ők a te lelked részei!

“De én képtelen vagyok!” Ők a barátaid, a szomszédaid. .Ugyanahhoz a célhoz fejlődnek, mint te! Mi választ el téged ezek után?

“A törés ereje választ el bennünket.  A Teremtő úgy van jelen, mint nehézség, és nem tudom átlépni.” Ekkor kérni fogod ennek a részleges korrekcióját. Kéred a korrekciót, és az egész világ egyesülését önmagadban.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,149 seconds.