Dr. Michael Laitman

Kabbalisták a teremtés céljáról 6. rész

Kedves Barátaink, tegyétek fel a kérdéseiteket arról, ami ezzel kapcsolatban a nagy kabbalistáktól származik. Megígérem a válaszokat. A zárójeles megjegyzéseket én tettem.

minden világ, Felső és alsó, és minden ezeken belül, csak az emberért lett megteremtve (a Teremtővel való teljes azonosság elérése érdekében). Ez tehát mind azért van, mert mindezen fokozatok és világok csak azért lettek létrehozva, hogy a lélek teljessé legyen a Dvekut (azonosság a szeretet és az adakozás tulajdonságaival) mértékében, mert a lelkek hiányt szenvednek a Teremtés Gondolatának elfogadásában (Ahogy a Teremtő mondja: Én teremtettem a gonosz hajlamot az emberben)

Kezdetben meg voltak a lelkek szorítva, és fokozatról fokozatra ereszkedtek lefelé, világról, világra, le, egészen a mi anyagi (egoista) világunkba, majd megérkezett a lélek az ebbe a világban lévő testbe, amely kizárólag kapni akarás és nincs benne adakozás, (A kapni akarás vágya, a magára irányuló szándékkal, amiben nincs adakozás. A kapni akarás az adakozásra irányuló szándékkal, adakozásnak tekinthető. Ez mutatja, hogy a szándék meghatározza a cselekedet, vagy a vágy természetét.) úgy, mint az állatokban. Írva van, “Egy vadszamár csikó embernek született” Ez (A kapni akarási vágy, kapni akarásra irányuló szándékkal) a teljes kapni akarással azonos, amelyben semmilyen formában nincs adakozás. Ebben az állapotban, az ember úgy vehető tekintetbe, mint a Teremtővel teljes szemben állásban levő, nincs ennél nagyobb távolság, amennyire a személy lehet Tőle.

Később, azon keresztül, ahogy a lélek beöltözik a személyen belül, elkezd foglalkozni a Tórával, és a Mitzvottal. Lassan, fokozatosan alulról felfelé, eléri ugyanazt a formáját (szándék) az adakozásnak, mint amilyen az ő Teremtője, az összes elrejtésen át, úgy, ahogy ereszkedett felülről lefelé, amelyek valójában fokozatok voltak, amelyek az adakozás vágyának különböző mértékei.

Minden magasabb fokozat jelentése, hogy messzebb van a kapni akarástól, és közelebb, az adakozásban való léthez. Végül, a személy meg lesz jutalmazva, az adakozásban való létezéssel, és azzal, hogy semmit nem kap a saját maga számára (azután a személy korigálja minden szándékát az összes vágyával összefüggésben). Abban a pillanatban, a személy teljessé válik az igaz Dvekuttal, a Teremtővel, és ez az egyetlen ok, amiért az ember meg lett teremtve. Ilyen módon, az összes világ, és minden, ezeken belül, kizárólag az emberért lett létrehozva.

– Baal HaSulam, “Bevezetés a Kabbala Bölcsességének előszavába” 9 rész

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,119 seconds.