Dr. Michael Laitman

Az igazság édes íze

Kérdés:

Tudom, hogy milyen a „keserű az édes ellen”, de mi az az „igaz a hamis ellen”?

Válaszom:

A mi világunkban az igaznak nincs íze; csak keserűt és édeset érzünk. Nem a szív, hanem az elme az, ami megállapítja, hogy mi az igazság és mi a hazugság. A hazugság valami nemkívánatos dogok, de az igazságot és a hamisságot nehéz megérteni, mert nincs meg rá a műszerünk, amivel érzékelni tudjuk őket. Jobban érezzük magunkat, ha az igazságot mondjuk; viszont nem igazán az igazság, hanem a édes érzet mondja ezt. Az „igaz a hamis ellen” felismerése egy „édes és keserű” meghatározottsággá válik az egónk által.

Ez azt jelenti, hogy csak az „édes a savanyú ellen” egyetlen kritériumát használjuk, mert a mi elménk is úgy működik, hogy jóllakassa a „pocakunkat”. Más szavakkal, egy ember elméje alárendelődik az egoizmusának. Viszont a hamisság és az igazság, amiről a Kabbala beszél, csak az adományozás tulajdonságán keresztül válik érthetővé a számunkra, ami még nincs meg bennünk. Csak ezen a tulajdonságon keresztül tudjuk felismerni, hogy az adományozás az igazság. Semmilyen módon sem kapcsolódik ahhoz, ami a megszerzésvágyunkban történik, akár meg van töltve, akár nincs.

Ennélfogva, annak érdekében, hogy az állati test fölé emelkedjünk és kiszabaduljunk belőle, szükségünk van a Felső Erőre, a Reformáló Fényre. Ezek az erők nem léteznek a mi világunkban, ami csak az egoista vágy alapján működik. Ha szeretnénk képesek lenni, hogy különbséget tegyünk gonosz és jó között, Adam HaRison (az Első Ember) szintjére kell emelkednünk, aki képes vont jót és rosszat látni, amikor a kígyó felnyitotta a szemeit. Egyfelől ez „méreg” volt, másfelől ezt orvosságként tudjuk használni.

Miért osztódott el azonnal Adam HaRison, az első spirituális fokozat, ami feltárult a lélek számára? Csak egy vágy volt. Miért osztódott szét férfivá és nővé, Ádámmá és Évává, és miért türt szét később több és több darabra, míg végül milliárdok nem lettek belőlük?

Ez azért van így, mert a korrekció lehetetlen anélkül, hogy Ádám több lélekre osztódjon. Minden léleknek egy kicsi, pontos és különleges célja van; egy bizonyos küldetést kell végrehajtania, mint ahogyan minden egyes sejtnek meg van a maga pontos szerepe a szervezeten belül. Például, a számítógépek egy bináris rendszeren keresztül működnek, amiben csak 0 és 1 létezik. Ez nem tűnik nagyon bonyolultnak, de lássuk meg a különleges eredményt, amit egy ilyen egyszerű rendszer termel!

Ezért lettek a lelkek szétosztva; egyébként nem lennénk képesek megtenni a korrekciónkat. Még most, a tény ellenére is, hogy kis részekre vagyunk szétosztódva, és minden ember különleges küldetéssel született, lássuk meg, mennyire összezavarodottak vagyunk, képtelenek rá, hogy kitaláljuk, hogy mit kellene tennünk.

cst

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,111 seconds.