Dr. Michael Laitman

Az Engesztelés Napja

Néhány napon keresztül, egy speciális ünnepet fogunk tanulmányozni, amit Yom Kippur néven ismerünk (Engesztelés Napja). Azonban senki nem tudja, milyen belső állapotot fog egy kabbalista érezni ezen a napon és mit akkor, amikor „az Ítélet Napjának” nevezett állapot történik vele. Valakinek a belső állapotai nem a naptárnak megfelelően következnek.

Az állapotok, amin valaki keresztülmegy, lehet személyes, vagy általános. Az általános szinten az emberek követik a közös tradícióit minden ünnepnek. Amikor egy Kabbalista csoport eléri az egységet, ami keresztül egy bizonyos belső állapotot is elér, amit „ünnepnek” nevezünk, és amely nem áll összefüggésben az ünnep általános fogalmával, ahogy azt az emberek értelmezik. A belső ünnep, valakinek a személyes, belső állapotával áll összefüggésben, addig az általános ünnepe a naptár szerint következik. Tradíciók és szokások és minden egyes „különleges” nap egy magasabb spirituális gyökérből ered. Ezért a Kabbalista is követni akarja a tradíciót, a többiekkel együtt, ahogy írva van:  “Teremtő az övéi között tartózkodik.”  Azonban ezzel egyidőben a kabbalista a saját belső állapotában is megmarad.

A vallásos emberek követik a szokásokat és tradíciókat, míg a Kabbalisták belső akciókat hajtanak végre a lelkükben, a többi lélekhez való kapcsolódás által, hogy egyetlen, közös lélekben ( Adam közös lelke.) egyesüljenek. Ezáltal a cselekedet által örömet okoznak a Teremtőnek, és korrigálják magukat. A korrekció csak az egymással való egység által lehetséges, ahogy írva van: „Szeresd felebarátodat, mint önmagad. ez a Tóra legnagyszerűbb törvénye.”

Az emberek az egész világban imádkoznak a Teremtőhöz (mindegyik a saját Urának címezve a kérést) és „megbocsájtást” kérnek. Azonban talán el kellene magyarázni nekik, hogy a bűnbánatra irányuló tevékenység csak a „felebaráti szeretettel” fogadható el, és attól függ a bűnbánat, hogy a felebaráti szeretetet nevében, vagy az ellen van a személy. Saját magunk folyamatos összehasonlításával ehhez a törvényhez, tudjuk meghatározni, hogy bűnösök vagyunk, vagy sem. Ez az egyetlen törvény, amit követnünk kell, ahogy írva van: „Szeresd felebarátodat, mint önmagad. ez a Tóra legnagyszerűbb törvénye.”

Ha az egész emberiség elkezdene virtuálisan összetartozni, annak érdekében, hogy tisztázza, mit jelent „szeretni a felebarátainkat”, milyen erőteljes a Teremtő felénk irányuló, ezzel összefüggő elvárása, és hogy milyen messze vagyunk attól az állapottól, hogy egy valódi Engesztelés Napjáról (Yom Kippur) beszéljünk, és hogy ez elvezessen bennünket egy valódi korrekcióhoz. Amikor az emberek megbocsájtásért imádkoznak, nagyon fontos, hogy tudják, mit kérnek. Sírunk és könyörgünk olyan sok éven keresztül, de nem segít. A Teremtő nem hallja a kérésünket ebben a formában. Ennek az oka az, hogy ez a módja a könyörgésnek, ellentétes a helyes imával. Nem kezdjük el érezni a felebarátaink iránti szeretetet, és a Teremtő pedig semmilyen más kérésre nem figyel.

Így, a hátunkat fordítjuk az Egyetlen felé, aki megválthat bennünket, és az ellenkező irányba küldjük a sikolyunkat, mint kellene. Ezt az, ahogy az Engesztelés Napja kinéz a legtöbb ember számára.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,193 seconds.