Dr. Michael Laitman

Mi a “Tóra”?

Kérdés:

Mi is a “Tóra/Tan”?

Válasz:

A Tan – a Tóra az az erő, ami kijavít minket és egyesít és különféle megjelenésekben reánk száll. Ez az erő tudja nekünk a rossz felismerését és kijavítását elhozni, a jóval való egységet, és a kapcsolati modelleket, amit Tórának neveznek. Vagyis a Tóra/Tan az az egész javítási rendszer.

Zeir Anpin az Acilut világában szintén hívható Tóra néven, mert ez az a modell, rendszer ami szerint magamat át akarom alakítani. Ezt úgy teszem, hogy az Acilut világának Malkutjába “gyűjtöm” az összes lelket, hogy a köztük lévő kapcsolat legyen egyenértékű az Acilut Világának Zeir Anpinjával.  Ez esetben minden Acilut-beli Malkutba bekapcsolt lélek egyesül és rákapcsolódik (zivug-ban, egyesülésben, párzásban) az Acilut Zeir Anpinjával, azaz a  Teremtővel. Így tárjuk fel a kapcsolatot és az egybetapadást köztünk.

Mindennek folyamata indul és végződik az Acilut ZoN-jában (Zeir Anpin és Nukva). A Malkut az Acilut világában hét állapoton megy át, mire eljut a Zeir Anpin-ig s teljesen azonos formájúan működésbe lép. A  Kijavítás Végén (Gmar Tikkun), két nagy fénnyé válnak. tehát az Acilut világa Zeir Anpin-je, amit tekinthetünk “Tórának” vagy “teremtőnek” számunkra modell: a szerkezete, az ereje, a hatása által.

Ami minket illet, mindenekelőtt, vágynunk kell az egymáshoz-kapcsolódásra a sötétségben, és rá kell jönnünk, hogy szükségünk van a segítségére. Amikor kitartóan igyekezve egyesülni, észrevesszük, hogy képtelenek vagyunk rá, mint a kisgyerek, sírva fakadunk, és kijavítást és példát kérünk tőle. Ennek jutalmaként a Felső majd ad nekünk egy modellt és erőt az egyesülésre.

Azonban a kérésünk, a követelésünk kizárólag az egymáshoz-kapcsolódásra tett erőfeszítéseinkből kell eredjen. Másképp nem kapunk jutalmul Fényt, hiszen nem az Acilut-világbeli Malkut és Zeir Anpin egyesülésében létezünk és nem vagyunk a Malkutban.

Malkut csak az egyesülést érzékeli. Addig még lejjebb vagyunk, a három világban, melynek neve: BJA (BerijaJeciraAsszija). Csak az egymáshoz-kapcsolódás  vágyai emelkednek fel a Malkuthoz, hogy feltárják a Teremtőt és elérjék az adás tulajdonságát.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,117 seconds.