Dr. Michael Laitman

A legmagasztosabb szintű szeretet

Kérdés:

Mi motivál engem, hogy megtartsam a Teremtővel kötött szövetséget?

Válasz:

Semmi! Tegyük fel, hogy szerelmes lettem egy lányba. Egy hónap múlva már nem kívánom őt. Mit kéne ekkor tennem? Az emberek azt mondják: egy életen át vele kell maradnod. De miért is kellene? Ez hazugság lenne, nem a szívem valódi vágya. Ha most már gyűlölöm őt, hogy tudnám leélni vele az egész életemet? Hogyan kötelezhetjük el így magunka házasságra? Kiderül számunkra, hogy nem lennénk képesek folyamatosan fenntartani ugyanazt a lelkesedést az életünk folyamán és az egész hazugsággá válna.

A házasságnak felsőbb eredete van: a Teremtő és a teremtett lény egyesülése a felsőbb cél elérésének érdekében, nem pedig a korporeális szerelem. A szeretet definiciója a kölcsönös támogatás, segítségnyújtás a cél elérésének érdekében.

Ha én megértem ezt az elvet, fel tudok emelkedni az élvezet megkapásának a vágya fölé és az életem útját az adományozás irányítja. Nem írok alá ígéretet, hogy az egész életemben csak az adományozás felé fordulok, ez lehetetlen, ezért még ne is beszéljünk erről. Ezért inkább írjuk alá azt a kijelentést, hogy a Teremtő nagyszerű, és én szeretném elérni őt azon keresztül, hogy szövetségre lépek Vele. Ezért írják így: „férj és feleség, és a Teremtő közöttük”.  Egyébként nem lenne házasság.

A vendéglátó a fontos számomra, nem az ő asztala teli remek bánásmóddal amely közöttünk áll. A bánásmód az első kapcsolat közöttünk, amíg képessé válok magasabbrendű kapcsolat kiépítésére a vendéglátóval a magasabbrendű kapcsolat elérésének érdekében. Más szavakkal, a szövetség amelyet a vendéglátóval kötünk, nem  a közöttünk levő szerelmen alapszik, vagy mert jól bánik velem – mint például a fiatal férfi és nő esetében akiket az állatias ösztönök késztetnek házasságra. Ellenkezőleg, mi értékeljük egymást, mert a kapcsolat amely közöttünk van lehetővé teszi a felsőbb eredet elérését, az emelkedett spirituális célt.

Ilyenkor megjelenik a kérdés: hogyan tudok megmaradni a felsőbb célra való irányultságombn? Ezért van szükségünk a csoportra. Az az a hely, ahol megvan számomra a garancia, és megkaphatom a hit erejét ami „üzemanyagként” szolgál számomra. Ezt nem tudjuk egyedül elérni. Még a Teremtő sem tart bennünket a magasban, ha nem teszünk erőfeszítést.

rb

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,124 seconds.