Dr. Michael Laitman

Amit egy jós sem mond el neked

A szabadság ott kezdődik, hogy eldöntöm, fentről vagyok irányítva vagy sem, van-e Teremtő vagy nincs és függök-e 100 %-ban Tőle?

Ha nem itt, akkor mit jelent a szabadság? Ha nincs szaabdság egyáltalán, akkor semmit nem tudok megváltoztatni, nincs min gondolkozni. De ha képesek vagyunk önállót tettekre, akkor hol a helyük?

Ezen a ponton elkezdek töprengeni, mi az életem értelme, a lényege, mi lesz aztán, minek ez az élet? más szóval, tudni szeretném, van-e hatalmam az életben bármit meg tudok-e változtatni? Ez a kérdés csak a “beszélő” szinten merül fel, az emberi lényben.

Az egész tisztázás arról szól, hogy önálló tettet tehetek-e a teremtő(természet) ellenére akár, aki mindent ural és vezet. Van-e szabad hely, pont, ami nem a természet uralma alatt van?

A rendes állati szinen az életben semmit nem tudunk megváltoztatni, azért olyan előrelátható. De egyetlen jós sem tudja megmondani, mi lesz a felső Erőben, a “beszélő” szinten”, azaz a teremtővel való kapcsolatomban, a szabadságomban. csak azt tudja a jós, hogy ebben a világban mi lesz a fizikai testemmel.

A jós sejtheti, mi lesz a fizikai testemmel az evilágban.

De a szellemiségtől elválasztó torlasz alatt nincs szaabdság; a szellemiségtől függ. Az állatnak nincs szabad akarata egyáltalán, s a mi fizikai testünk sem tér el ettől. de a lélek az e szint felett van s más erőknek engedelmeskedik, akik egy másik dimenzióban, másik világban vannak. Csak a lélekkel kapcsolatban van szabadságunk.

Milyen szabadság lehetséges e világban, ahol mindent az öröm és szenvedés határoz meg? csak  aszellemiségben, a “középső vonalon” van szabadság.  Nem érdemes az alapszükségleteken túl anyagi dolgokkal foglalkozni. Semmi értékest nem kapsz a testi élettől, s ha többet követelsz kitartóan az alapszükségleteknél, csak összazavarodik az életed.

De ha minden erőddel a lelkiséget akarod elérni, nyerhetsz. Ez a természeti törvény: a normális anyagi szintet kell megteremteni, de a többi erőnket a szellemiség elérésére kell fordítani. Ott lehet csak igazi kielégülésre lelni.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,128 seconds.