Dr. Michael Laitman

Hogy lehet megérteni a Zohárt?

Bármit is olvasunk, a  Zohár Könyvét, a Babilóni Talmud-ot, vagy a Bibliát ( Tóra), a “szent” (éntelen) szövegek mind olyan belső munkára utalnak, amit képtelenség “megérteni”, érzékelni. Itt a legkisebb részletet sem vagyok képes megérteni.

Hogyan is “ért” az agy?  Ha az agyam felfog egy példát, amit látok, hallok, olvasok, s ezt a képet képes vagyok magamban elrendezni valami külsőnek megfeleltetve. De ez nem működik, amikor tanuljuk a  Kabbalah szövegeit. Nincs megfeleltethető példánk. Hogyan álljon össze a kép?

Mondjuk azt mondom, hogy a  ZA (Zeir Anpin) az “10,” és a Malchut az “5.” Hogy mennyivel kisebb akkor a Malchut mint a ZA? 10 – 5 = 5. Kitűnő! Tehát akkor tudod. De mit tudsz? Most érted, mi is az a  ZA? Nem. És mi a Malchut? Nem tudjuk. Mi akkor az “5,” a különbség köztük? Azt sem tudjuk. Tehát akkor mit is tudunk?

Hát azt tudjuk, hogy ezek a meghatározások a Felső gyökerek és hatnak a pontokra a szívben, fejlesztik azokat. Ez az egyetlen tett a Kabbala tanában számunkra, hisz mi a Felső Világtól el vagyunk választva a torlasszal, az egóval. Ezért mondja a Báál HáSzulám a “Tiz Sefirot Tanának Bevezetésében,” a 155-ös pontban,  hogy mindenkinek kötelező a Kabbalát tanulnia társakkal, mert ez vonzza be a Felső Fényt, ami Kijavít és visszatérít a Teremtőhöz.

A Tórában ninc spont és vessző és tér sincs szinte a szavak között, egyetlen betű-sorozat. A betűk ugyanis vágyak hordozói (kelim). Az adás és kapolás késztései  Hásszádim s Hochmá, melyek a betűk formájában is kifejezik a különleges társulásunkat.(Vastag rész kapás, vékony: adni-akarás)

Ehhez belső hordozókat, késztéseket kell  magamban teremteni,  Kelim-eket a kapni akarásból. Ha  a vágyam a Hásszádim /Kedvesség/ s a Hochmá /Bölcsesség/, akkor azonos alakú lesz a betűkkel. S ezek 22 szellemi mátrixot hoznak létre, amiből szavak s tettek jönnek létre, ebből meg mondatokat, programokat teremtünk.

A vágyaink alakját kell ezekkel a jelképekkel azonossá tenni. A Kabbalisták azért hagyományozták ránk ezeket a jelképeket, hogy azonos alakúvá tegyük a vágyainkat kezdve az elejéna  Bét betűvel (kezdetben, “fejben”: Be-resit) az utolsó betűig az “Izrael” /Egyenesen-fel/ szó Lamed-jéig.

Használjuk a vágyunkat mint kovászt és alakítsuk, szobrászként. Az eredmény a kijavított (közös) énünk lesz.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,609 seconds.