Dr. Michael Laitman

Kabbala: a teljes valóság feltárása az emberen belül

Kérdés:

Mi a kabbala bölcsessége?

Válasz:

egy bizonyos befolyás ereszkedik le ránk a felső gyökér irányából (a teremtés gondolata) felülről lefelé a világokon keresztül és végül eléri a végpontot ebben a világban. Ez külső és belső részeket: az öt felső világot és a teremtett létezőket.

Az egész világmindenség világok és lelkek együttese, amelyek a világokon belül léteznek.  A kabbala bölcsessége mindent vizsgál, kivéve a tényleges gyökereket: hogyan terjedtek ki a Felsőből lefelé a dolgok, és hogyan fognak visszatérni alulról felfelé, és mindez az ember elért fokozatainak megfelelően fog történni.


Van valami, amit úgy nevezünk „ember,” ezen a rendszeren belül, (ez ideig nem tudjuk ki is az). Minden, ami létezik, csak az emberrel való viszonylatában kerül feltárásra, és ezt a folyamatot nevezzük kabbalának.

Jelenleg ennek a világnak a valóságán belül létezem, és mindent az öt érzékszerven át érzékelek: látás, hallás, ízlelés, szaglás, és érintés. Ezek segítenek feltárni és érzékelni mindazt, ami rajtam kívül történik, azonban fogalmam sincs jelenleg mi történik valójában ott.

A fizikusok azt mondják, hogy olyan lények vagyunk, akiket hullámok befolyásolnak, és hogy valójában nem is létezik semmi más, csak hullámok.  A kémikusok azt mondják, hogy ezek csak reakciók bizonyos anyagok, molekulák között. Bárhogyan is az anyag, amit érzékelek, egy bizonyos módon befolyásolja és reakcióba lép velünk. Ez azonban az én belső érzékelésem, és mások, más módon fognak reagálni rá.

Mindannyian emberek vagyunk és azonos módon működünk. Ezért ugyanazon a módon érzékeljük a dolgokat. Más lények egy másik valóságot érzékelnek. Minden lény a saját minőségeinek, karakterének, és információs génjeinek megfelelő módon érzékeli a világot. Emberek, állatok, férgek, növények, de még sziklák is más és más módon érzékelik önmagukat és a környezetüket.

Azonban a kabbala a világnak csak az emberi módon való érzékeléséről szól. Bár még ebben is vannak különbségek, mégis van egy bizonyos közös érzékelés. Van egy fajta közös megértésünk. A benyomásaink a növényi, ásványi és növényi szintekről, annyira egybeesnek, hogy szinte teljesen egyek vagyunk ezekkel.

Az érzékeléssel kapcsolatos nehézségek az emberi szinten kezdődnek csak, ahol a pszichológia, az individuális karakter jegyek, érzékelések, és megnyilvánulások kezdődnek. Ha kizárólag az öt érzék befolyása lapján vizsgálunk meg valamit, amit még nem torzít a pszichológiai érzékelés faktora, akkor mindent úgy érzékelünk, ahogy ennek a vilkágnak az érzékelését leírjuk, amin az idegrendszer és a gondolataink alapulnak majd.

Amikor elérjük a teljes öt spirituális világot ezen a módon, ezt nevezzük a kabbala bölcsességének: a teljes leereszkedést fentről lefelé, az elejétől a végéig, minden cél és rendszer, ok és okozat, minden, a legkisebb részletig. Így, a kabbala elmagyarázza, hogy az ember kicsoda, mi a célja a létezésének, mi a Felülről lefelé ereszkedés szükségességének oka, és hogy mi vár ránk a visszaemelkedés végén.

Ez a bölcsesség mindent összekapcsol. Összefüggésben áll a fizikával, kémiával, és az ember életével ebben a világban. Minden ezen belül van. Kabbala a teljes valóság feltárása, a személyen belül, a személy elért fokozatain belül.

Az ember a spirituális világokon keresztül felemelkedik és eléri a mindegyiknek megfelelő valóságszintet: az első második harmadik fokozat és így tovább. Amikor felemelkedik a következő fokozatra, láthatóvá válik, hogy az összes előző fokozat benn van az adott, elért fokozatban.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,137 seconds.