Dr. Michael Laitman

Nem vagyunk képesek a múlt hibáiból tanulni

Kérdés:

Ez az ami aggaszt engem: Lehetséges az, hogy azáltal hogy egyre magasabb spirituális szintekre emelkedünk mi olyan hatalmas gyűlöletet érzünk majd egymás iránt, hogy mi ismét visszazuhanunk a száműzetés állapotába, ahogy az a Templom pusztulásakor megtörtént? Úgy tűnik, hogy mi nem tanulunk a múltbéli hibákból, nem igaz?

Válaszom:

Mivel mi egyre nagyobb önzőségbe merülünk, nem vagyunk képesek a múltból tanulni. Ezt mindig tartsuk észben. Báál HaSzulam írja hogy akár még egy harmadik vagy negyedik világháborúra is van lehetőség.

Kérdés folytatva:

De hogyan tudjuk mindezt megakadályozni?

Válaszom:

Csakis a Kabbala tudományának terjesztésével, hogy mindenki azt szükségszerűen megtanulhassa. Csak akkor lesz bárki is képes a tragikus hibákat megakadályozni.

Kérdés folytatva:

Miért nem vagyunk képesek a múltbéli hibákból tanulni: Hiszen mi már belezuhantunk a száműzetésbe korábban?

Válaszom:

Az emberiség nem képes a múltból tanulni, mivel időről időre egyre hatalmasabb élvezet iránt vágy bomlik ki benne. Mi nem vagyunk képesek azokból az eseményekből tanulni melyek egy kisebb vágyban történtek meg, mint ahogy egy felnőtt sem képes egy gyermektől tanulni.

Amennyiben egy új szinten a hatalmasabb megszerzés iránti vággyal rendelkezünk, hatalmasabb önzőséggel, akkor képtelenek vagyunk a kisebb Egót figyelembe venni, azt amivel tegnap vagy tegnap előtt rendelkeztünk. Az nem szolgálhat modellként számunkra mely arra kötelezne minket, hogy az életünket annak megfelelően kezeljük. Egyszerűen ez nem lehetséges! Mindez azért van, mivel mi jelenlegi, jóval nagyobb önzőségünk azt mondja nekünk: “Szakítsd ezt a világot darabjaira! Tegyél vele amit csak akarsz!”

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,614 seconds.