Dr. Michael Laitman

Az erős alap fontos az egész épületnél

Dr. Michael LaitmanA Rabas, /Baruch Aslag rabbi/ írja a Slavei HaSzulam -ban(Létrafokok),a “Milyen alapra építjük a kedusát/Önzetlenséget/ ” c. cikkben: Az evilágban építve házat, mindig előbb az alapokat ássuk ki, s arra építünk csak. Kiásva az alapot, különbséget teszünk egyemeletes vagy nagyobb épület közt. A föld alatti rész ha mélyebb, akkor magasabb éüpletet húzhatunk fel. Ez így van a lelkiségben is. Mi ott az ásás? Az a hiány, a közös vágy a gyógyulásra – s ez a szívben van, amit vágynak is neveznek és Malkutnak /=Birtoklásnak/ vagy épp “földnek” (mert erec=föld és igeként “vágyom” jelentésű) Vagyis az építkezés előtt felássuk a földet, megvizsgáljuk a szívet és kivesszük onnan a zavaró elemeket.


Ha teremtményként az Adás-teremtőhöz akarunk hasonlítani, akkor egyenként be kell építenünk a teremtő késztéseit. Ezért összekötődnek a Teremtő és a teremtmény készségei, s van bennünk egy “lenyomat” arról, hogy mit is jelent olyannak lenni, mint az Adás-teremtő. Ezért van, hogy a földszinttől a negyedik emeletig “meghasad a szív”, összetörik.

Ettől tud össszekeveredni a Jövő Cél tökéletes adása a jelenbeli csak-kapniakarással. A mai alakunk negatívumai tartalmazzák a végső tökély részleteit. Amikor ez a hasonlóság megjelenik (dome héberül),akkor válunk a Jövő-beli “Ád-Ámmá” (emberré) S innen tudunk aztán építkezni, elérni az Adó-teremtő szintet. Az ember elindul a teremtés kezdetétől a teljességig, a gyógyulás végéig.

Mindennek alapja a teremtésben az élvezet-kapni-akarás. Minél több ilyet használunk (átlakítva) annál több adást, szolgálatot építhetünk (teremthetünk), tehát előbb látnunk kell, mennyire az Adás-teremtés ellen vannak az egós vágyaink. Tehát mélyre ásunk a lelkiismeret-vizsgálatban és félelem nélkül felismerjük, ami rossz bennünk. Ez kellemetlen érzés és szenvedéssel jár.  Hiszen a Jó ellentétét fedezzük fel.

Aztán kérjük a megvilágítás Fényét (az új meglátást) , ami az Adó-Teremtő késztetése, hogy gyógyítson meg. Ezt hívjuk a “ház építésének”. De nem mi, emberek, hanem a Fény épít. Mi csak ennek a hordozó eszközét (Kli) azaz a közös Vágyat hozzuk a gyógyulásra , ennek pontos kérését.  Ha megértjük ezt és pont azt kérjük, ami a következő lépéshez kell, akkor bejön a megértés /Bina/ Fénye és felépíti. És ez egy lépés megint.

Tehát a lelki házunk alapja az öröm vágya s a mélypontra-érés: hogy mi ellentétben állunk az Adni-Teremtéssel. Minél mélyebben van ez a pont, annál magasabbra emelkedhetünk. .
[42996]

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,585 seconds.