Dr. Michael Laitman

“Ez a világ” nem a “mi világunk”

Kérdés:

Az “Előszó a Kabbala Bölcseletéhez” írásában Báál HaSzulam azt mondja, hogy az élvezet iránti vágy, mely létrejön végső formájában “ebben a világban” van. Mit jelent, hogy “ez a világ”?

Válaszom:

Pontosan az ami ott le van írva: “a megszerző vágy, meg végső formájában lett megformálva”. Valójában csak két dolog létezik a valóságban: a Fény és vágy. Minden más csak ezen két erő nevei.

Amikor a megszerzési vágy változásokon megy keresztül, az legvégül eléri legalacsonyabb állapotát, mely úgy van elnevezve, hogy “ez a világ”. Mindez egy spirituális fogalom, és amiatt különböztetünk meg aközött és “mi világunk” között, melyben mi most az állati szinten létezünk. Csak az a személy, aki érzi, hogy ő a legalsó szinten van, az önző vágy végső formájában, határozza meg úgy helyzetét, mint “ez a világ”. Ezt már bizonyos értelemben nevezhetjük spirituális elérésnek, mivel a személy már tudatában van helyzetének a spirituális koordináták szerint. De az “utca embere” nem él még “ebben a világban”, hanem még csak saját világában.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,634 seconds.