Dr. Michael Laitman

A kulcs a Zohár Könyvéhez

Kérdés

Mi az, ami annyira különleges a Zohár Könyvében? Miért annyira népszerű, és miért tartják róla az emberek, hogy a legerőteljesebb forrás?  

Válasz

Baal HaSulam írja le, hogy a Zohár Könyve minden idők legnagyszerűbb és legfeltáróbb Kabbalista műve. Végül is tíz kabbalista, akik alkalmasak voltak, egy közös edény megteremtésére (Kli) együttesen írta ezt a könyvet. Hozzákapcsolódtak a tíz szfírához a végső korrekció szintjén (Gmar Tikkun), mind a 125 fokozatban, amely által a lélek fel kell, hogy emelkedjen, a végső korrekció beteljesítéséhez.  

Felemelkedtek a végső korrekció állapotához (Gmar Tikkun) ahonnan leírták ezt a feltárást. Ezért nevezik ezt a könyvet úgy, hogy a Zohár, ami a legmagasabb „ragyogás” (Zeira Ilaa) leírása..

Ez a könyv, mint a Tóra öt könyvéhez írt kommentárok lett megírva.  Mindez a legnagyobb kabbalisták által lett feltárva az első templom idejében, a második templom idejében ez a könyv jelentette a végső korrekció szintjét. Ezen felül, egy különleges módon íródott ez a könyv: Rabbi Shimon diktálta, Rabbi Aba írta le, és az összes többi tanítvány megosztotta velük a saját feltárulását. Ez egy különleges leírási lehetőséget adott nekik, az egymástól különböző nézőpontjaik által,  ezért az összes lélek amely majd valaha feltárja ezt, ezen keresztül eltudja érni a korrekciót a Reformáló Fény által, ami ebből a könyvből árad.

Ennek a könyvnek a története egyedi és tragikus. Hosszú időre el volt rejtve, és csak a XI. évszázadban lett feltárva Spanyolországban, Rabbi Moshe de Leonnak köszönhetően. Később ezt követte, több, kisebb állapota a feltárásnak és az elrejtésnek, egészen Baal HaSulam megjelenéséig a XX. században.

Ezalatt az időszak alatt, azaz Izrael földjére való visszatérés során kezdődött el a megvalósulása a Zohár Könyvének, és minden kabbalista érezte is hogy eljött ennek az ideje, és ez a megvalósulás a lelkek korrekciója, amikor megkezdődik a végső kivonulás, azaz a végső megváltás. Ezért kapott Baal HaSulam engedélyt a saját kommentárjainak megírására, amely könyvet „Sulam” azaz létra kommentároknak nevezünk.   

A Zohár Könyve „ezer lakattal van lezárva,” és minden lakathoz más kulcs kell, ezen a módon lett megírva, hogy egy hétköznapi embert még csak meg se érintse. Megveheti bárki, olvashatja, de fogalma sem lesz róla, mit kezdjen vele, és hogy kell azt helyes móson használni. Az ehhez a könyvhöz írt négy bevezetésen és a „Sulam” kommentárokon keresztül, amelyek után kapta a nevét Baal HaSulam, a kezünkben van a kulcs, a definíció, hogy hogyan használjuk ezt a könyvet.

Ettől a perctől kezdve valóban azt mondhatjuk, hogy megkaptuk a Zohár Könyvét, annak érdekében, hogy megvalósítsuk. Ez a könyv a Fény hatalmas forrása, amelyet naponta tudunk alkalmazni és használni.  

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,642 seconds.