Dr. Michael Laitman

Az ARI Institute (intézet) felhívása a döntéshozókhoz

A mai gazdasági válság megoldásáról küld a döntéshozóknak felhívást az ARI Intézet.

Az ARI Intézet azt hangsúlyozza, hogy a pénzügyi válságot nem szakmai eszközökkel lehet megoldani, hanem az emberi jellem fejlődését megcélzó neveléssel. Nem vagyunk képesek változtatni a mai helyzeten, amelybe beleszorultunk. Az egyetlen megoldás, ha arra neveljük az embereket, hogy őrizzék az emberi kapcsolatok hálózatát, s az „kényszerítse” őket, hogy megtanuljanak olyan viselkedéseket, amikkel virágzásra juthatnak a mai integrált, összekapcsolt globális világban.

Az alábbiakban közöljük a levelet:

Tisztelt….

A pénzügyi válság alakulása megmérgezi a gazdaságot, elbizonytalanítja a társadalmat és a kormányok szilárdságát is. Ahogy egyre több ember elveszíti a munkáját és/vagy a vagyonának egy részét, egyre többen kezdik érezni, hogy elveszítik a hitüket abban, hogy a kormányok képesek biztosítani a pénzügyi egyensúlyt, vagy hogy bármilyen tanácsot adhatnak a megoldással kapcsolatban. A bizonytalanság csúcsán a tiltakozó mozgalmakban felmerülő „egység” vágya ideig-óráig megnyugvást hoz azoknak, akik nem elégedettek a helyzettel. Ugyanakkor a helyzet dinamikájának vannak olyan veszélyei, amelyeket ha nem állítunk meg, a feszültség növekedését eredményezhetik.

A globális kölcsönös függés kialakulása és az évtizedes pénzügyi lazaság miatt egyre kevésbé adnak megoldást a hagyományos pénzügyi technikák. Ugyanakkor az államok eladósodása is oda vezet, hogy nem tudnak megfelelni a társadalmi kihívásoknak tovább.

Ugyanakkor a munkanélküliség és jelentősen növekszik közben és ez további feszültségeket okoz és tiltakozásokat, és ez nemzetközi méretekben okoz bizonytalanságot a kormányoknak és a társadalmaknak.

Véleményünk szerint a kormányok szilárdsága akkor tartható fent, ha a munkanélküliség kezelésében halaszthatatlanul döntünk. Bemutatjuk,l melyek azok a könnyen bevezethető eszközök, amelyekkel elkerülhető a helyzet további elmérgesedése. Elsőként egy nemzeti szükség-helyzetet kezelő intézményt kell felállítani, amely az alábbi intézkedéseket kezdeményezi:

– felállít egy nevelési intézményrendszert, ahol a munkakeresőknek tanulniuk kell, s ezt az időt „foglalkoztatásban eltöltött” időnek számítják.

– lélektani tanulással megakadályozhatók az olyan jelenségek, mint a depresszív lustaság, elkeseredettség vagy a mániákus tiltakozások.

– kifejleszti a munkakeresők készségeit, hogy visszakerüljenek a munka világába.

– mindenkinek juttat egy alap-szükségleteket tisztességesen fedező ösztöndíjat, amennyiben valaki részt vesz a kialakuló nevelési mozgalomban.

– A „kiközösítettség” érzésének megszüntetése azzal, hogy kézműves vagy más szakmai képzésben részesül a munkakereső.

– A nevelés által csökken a távolság és az empátia hiánya az állam és a társadalom között.

A munkanélküliek oktatása a következőket tartalmazhatná:

– Pénzbeli ösztöndíjjal kell tisztességes minimális jövedelemmel, ösztöndíjjal támogatni a résztvevőket.

– Olyan tantárgyakra van szükség, amelyek a tartós bizonytalanság kezelésének készségét fejlesztik.

– Ehhez elengedhetetlen a családok szilárdságáról oktatni, különös hangsúllyal a szülői felelősségekre. Szükség van az érzelmi biztonság növelésének mindennapi technikáinak széles körben való elterjesztésére.

– Érzékeltetni kell az emberek közötti kapcsolatok fejlesztésének fontosságát, egyének és államok között is. Meg kell tanítani, hogy az emberi kapcsolatok minősége befolyásolja a mindennapi alapszükségletek kielégítésének lehetőségeit egyéni és nemzetközi szinten is. Meg kell értetni, hogy a globális kölcsönös függés miatt mindannyian: egyszerű polgár, gazdag ember és döntéshozó: mind egy hajóban ülünk.

– Meg kell tanítani az embereket mindennapi érzelmi technikákra a kapcsolatok fejlesztésére: a kölcsönös szolidaritásra, a racionális és kiegyensúlyozott döntéshozásra, a társasági környezet óvására, az egymásért viselt felelősségre.

Egy ilyen általános nevelési szerkezet megnyugtatja majd az embereket és időt ad a kormányoknak, hogy keressék a kihívásokra a választ és fokozza a nemzetközi biztonságot.

Mivel az ARI Intézet önkéntes ön-neveléssel foglalkozik, örömmel osztjuk meg Önökkel tapasztalatainkat s eddigi eredményeinket az ebben a tervezetben foglaltak megvalósítása terén.

Tisztelettel,

www.ariresearch.org

(geo)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,680 seconds.