Dr. Michael Laitman

A világ az Euró nélkül

Vélemény (John Kornblum, Vezető Tanácsos, Noerr Stiefenhofer Lutz, Berlin és a Német Szövetségi Köztársaság előző nagykövete):

Az Euró atyjai számára, 1991, a hidegháború végén, egyaránt volt az aggodalom és az ünneplés ideje. Ahogy a jövőbe tekintettek, a kontinens véres múltja is gyötörte őket. Vajon egy új Európában, de különösen az újraegyesült Németországban, felébredhet, a múlt, nacionalista szentimentalizmusa, és ismét a háború kitöréséhez vezethet?

A német Helmut Kohl és a francia Francois Mitterrand – a többi Európai vezetővel megegyező módon – úgy látta egy közös valuta bevezetésének lehetőségét, mind a leglényegesebb, politikai projektet, az Európai egység kötőanyagát, és amely eltünteti a veszélyeket. A számukra, az Euró nélküli világ, könnyedén juthat el konfliktusokhoz, talán háborúhoz is.

A félelmek miatt, az Euró projekt, a kulcsfontosságú megállapodások nélkül keresztül lett erőltetve a politikai intézményeken, ami Európát, egy valódi, egyesített gazdasági zónába kapcsolta. Ennek eredményeképpen, minden ország a saját, gazdasági politikáját követte, Görögország költekezett, miközben Németország megtakarított. A piacok gyorsan a leggyengébb láncszemre koncentráltak, veszélybe sodorva a teljes Euró zónát, néhány országot pedig, mint Görögország, Portugália a csődbe juttatva.

Cselekvő döntések helyett… az Európai Kormányok úgy érezték, korlátozza őket az Európai egyetértés, a kis lépések megtételének kötelezettsége, amely nem veszélyezteti az Európai egyensúlyt. Ez a belső konfliktusoktól való, túlértékelt félelem, a II. világháború öröksége, amely terheli, a teljes mai Európai Uniót, annak születése óta. Az Európai politikusok talán nem pénzügyi szakemberek, azonban ismerik a szavazóikat. Jobb semmit nem tenni, mint kockáztatni a nehezen megszerzett stabilitást.

Azonban a végén az ilyen döntések, mindig a háborúhoz vezetnek.

Hozzászólásom:

Minden esetben, ameddig az emberek nem ébrednek rá, a kölcsönös függőségükre egymástól, a háborútól való félelem, nem fog eltűnni a tudatukból. Csak a kölcsönös garancia mentheti meg a világot és emelheti fel a végtelenség érzékeléséhez.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,126 seconds.