Dr. Michael Laitman

Előkészület a gyűlöletre, hogy megkapjuk a Tórát

Kérdés

Miért ébred fel a gyűlölet a barátok és a csoport között?

Válasz

Kezdetben, amikor a csoportba érkezik valaki, nem érez gyűlöletet senki iránt. Irigykedik mások előrehaladását illetőleg, azokra az emberek, akik már értenek mindent, sok ideje tanulnak, és olyan dolgokról beszélnek, amelyeket még eddig nem hallott. Ők okosak. A személy tiszteli őket, és úgy tűnik, mintha szeretné őket.

De fokozatosan ezekben az emberekben felfedez egyre több hiányosságot és lenézi őket.

Más helyeken, például a munkában, hozzászokott az emberekhez, hogy mindenkinek megvan az ő saját karaktere, ez így történik az életünk folyamán. Én nem gyűlölőm őket és nem taszítom el őket. De a kabbalista csoportban ég a gyűlölet lángja.

A kabbala tudománya elmagyarázza nekünk, hogy a gyűlölet tulajdonságnak a kifejlődése, pontosan a barátok között merül fel, akik együtt tanulnak – ez a spiritualitás előre haladásának a jele (!). Végül is fel kell, hogy fedezzük ennek a természetes tulajdonságunk forrását. Ha valaki felfedezi ezt valamikor, akkor nincs kételye, hogy ezt megelőzően is létezett ez benne. Csak nem tudta, hogy mi rejtőzik a személyiségében, és most a felszínre jött.

Ez nem valami új tulajdonság. Biztos, hogy ez a gyűlölet, ez a megvetés, ez az egoizmus – már meg volt ezt megelőzően is, de csak most tárult fel.

Ezzel a kellemetlen érzéssel, az elutasítással és a lenézéssel együtt, én oldalról vizsgálom magam, mint egy objektív kutató, és vizsgálom, mi történik bennem. Én megértem, hogy eljutottam a gyűlölethez és ki nem állhatom őket.

Meg kell, hogy próbáljam látni magam oldalról. Ez csak a csoportmunkában fedeződik fel és a cikkek olvasásában. Mint egy jó pszichológus, aki vizsgálja magát, , úgy kell vizsgálnom, hogyan gondolok, hogyan érzek…”, mintha felülről tekintenék magamra és figyelem mi történik bennem.

Akkor valóban látom, hogy mennyire gyűlölőm őket, erről írnak a cikkekben. És ha objektívan vizsgálom, megértem, hogy mindez rólam szól. A gyűlöletről, az utálat hegyéről, és ami történik Jákobbal és Ábrahámmal, az egész történet a Tórából erről szól – felismerem a gyűlöletet és megépítem a szeretetet annak tetején.

Akkor én elkezdem megérteni, hogy ez egy jó felkészülés. Írva van: “Megteremtettem a gonosz hajlamot és teremtettem a Tórát, mint fűszert”. Ez az egész bennem, a gyűlöletben fedeződik fel, a Sinai hegynél – nincs mit tennem, ez elkerülhetetlen.

Nem ébredek fel, mielőtt nem megyek át Egyiptomon és ha nem látom, hogy a egoizmus rabszolgája vagyok, a megszerzési vágynak a rabszolgája, amely megfullaszt és hamarosan  végez velem. Mindjárt nem marad nekem semmi dolog ebből az életből, még az egoista hasznom sem. Szóval elkezdem utálni az egoizmusomat, és nem tudom, mit tegyek vele. Aztán egy döntést kell hoznom a megváltoztatására. Ezt a tulajdonságot úgy hívjuk a “gonosz hajlam”. Ez elválaszt el engem a jótól.

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,282 seconds.