Dr. Michael Laitman

Férj-feleség workshop Rav-Oren 34. beszélgetés alapján

Javasolt hogy a workshop elkezdése előtt újonnan jött emberek részt vegyenek egy alaptanfolyamon, ahol tanulhatnak egy kicsit az emberi természetről, minimális pszichológiát, és a workshoppokról, hogy rendelkezzenek eszközökkel a workshophoz.

Akik már együtt tanulnak velünk kabbalát egy ideje, képesek belekezdeni mindenfajta más előképzettség nélkül a közös munkába.

A workshop folyamat 5 stádiumon megy keresztül, úgy kell elkezdeni, ahogy bármelyik kapcsolati helyzetben, hogy legyen idő mindenkire, jelen esetben, hogy egy este alatt át tudjunk menni mind az 5 stádiumon.

Ehhez az a javaslat, hogy -mivel mennyiségileg sok a megbeszélni való – próbáljuk a stádiumokat kb. 15 percig folytatni, majd lépjünk tovább, szóval tartsuk az időt órával, mint egy sakk meccsen.

Körülmények: érdemes megteremteni az alaphangulatot, mint egy romantikus vacsora gyertyafénnyel, borral, tortával, csokival, vagy mint egy csendes kávézói hangulat egy asztalnál, egymással szemben ülve.

Ugyanakkor nem csináljunk nagy cirkuszt belőle, vagy valami fajta ceremóniát, próbáljuk megtartani az objektív, tudományos vizsgálati hozzáállást (az egyik ausztrál srác pl: azt mondta hogy egy kis bor és csoki után azonnal a hálószobában kötöttek ki, ez nem jelenti a workshop elvégzését…:))

Tehát bár a hangulat romantikus, ugyanakkor közben “steril műtőasztalra” tesszük egymást, hogy megvizsgáljuk mindkettőnket.

1. A szemét asztalra helyezése

– a páros tagjai boncolást végeznek, kezdve az egyikkel, mondjuk a férfival, a nő elkezdi felsorolni azokat a negatív tulajdonságokat a férfiban, ami zavarja őt, amit nem szeret. A negatív tulajdonságok felszínre hozatala nem megalázás céljából történik, hanem segítő szándékkal, hogy azok felszínre kerüljenek, ne a mélyben rohasszák a kapcsolatot, hogy megszűnjenek a rossz, akár távoli múltból, továbbra is fekélyesedő sérelmek, rossz érzések.

Meg kell próbálni megtartani az objektív, “orvosi/pszichiáteri” hozzáállást.

Rav mondott egy példát: a férfi új állást kezd, interjúra majd egy hetes próbaidőre megy, a feleség felsorolja azokat a negatív tulajdonságokat amikre a férfinek figyelnie kell, hogy ne jöjjenek elő a próbaidő alatt, hogy megkaphassa az állást, Szóval a negatívumok felsorolása pozitív céllal, segítőkészen történik, a workshopunk esetében egyértelműen a kapcsolat javítása, mélyítése érdekében.

A felsorolt negatív tulajdonságokat nem írjuk le, nem véssük be, nem akarunk azokra emlékezni, azokat állandóan felemlegetni, egyszerűen most felszínre akarjuk azokat hozni.

Miután az egyik fél “boncolása” befejeződött csere, jön a másik.

Itt javasolták leginkább a 15 perces határ betartását, és, hogy lehetőleg kezdjük a kisebb dolgokkal egyre mélyebbre haladva, ne azonnal a legnagyobb problémákat hozzuk elő, mert akkor nem tudunk majd tovább lépni.

Tehát érzékeny, objektív és őszinte vizsgálat szükséges.

2. A szemét kupac csokoládéba burkolása

– miután a szemét az asztalra került, azt beburkoljuk csokoládéval.

Majd felvesszük a rózsaszín szemüveget, és elkezdjük sorolni a pozitív tulajdonságokat a másikban melyeket szeretünk, melyek jó érzést okoznak számunkra, esetleg hozzávesszük, hogy az előbb felsorolt negatív  tulajdonságok miért jók, milyen pozitív változást hozhatnak.

3. A szerelem pontja

– miután kiürítettük az edényeket mind negatív mind pozitív szempontból, megpróbáljuk megtalálni azt a mágikus pontot, amikor szerelembe estünk a másikkal, amikor el lettünk bűvölve általa, amikor úgy döntöttünk összeházasodunk, szóval amikor a nyíl a szívünkbe talált.

ha megtaláltuk ezt a közös pontot magunk között, úgy mond lefagyasztjuk azt, hogy állandóan közöttünk maradjon, ne tűnjön el, állandóan belekapaszkodunk, hogy nehogy elillanjon.

Innentől minden ezen a ponton keresztül történik. (ez hasonló a csoport központi pontjához amit a csoportban akarunk megtalálni, ez a “Teremtő pontja”, az abszolút szeretet pontja)

4. Integrálódás egymás vágyaiban

– Most megfordítjuk a dolgot és a páros tagjai elmondják egymásnak mit várnak el a másiktól, mi az amit szeretnének, mik a legmélyebb, legtitkosabb vágyaik egymással szemben,  a kapcsolatukkal szemben, hogyan látják kapcsolatukat a legideálisabb formában.

A másiknak bele kell merülnie társa vágyaiba, abban integrálódnia kell, abban kell élnie, azokat magáévá tennie, és arra kell, törekednie hogy azokat kielégíthesse, miközben megfeledkezik saját vágyairól elvárásairól.

5. Az elért attitűd, integrálódási képesség kivetítése az egész világra

– A 4. pontban elért hozzá állást, a mások vágyaiban való integrálódást megpróbáljuk kivetíteni a külvilágra is, hogy megpróbálunk így hozzá állni mindenkihez, mindenhez, hogy saját vágyunk, akaratunk helyett, azok fölé emelkedve, altruisztikus módon próbáljuk a világot tekinteni, abban élni.

Mivel egónk ravasz, valamint állandóan növekszik ez nem egy egyszeri gyakorlati-workshop, hanem egy állandó munka, hiszen az ideális kép, állapot, amit egy este esetleg létrehozunk, lehet hogy már másnap szétesik, hozzá kell szoknunk ezen pontok, állandó gyakorlásához. Hasznos ha nap közben magunkat különböző módon felébresztjük erre, óra ébresztőre állításával, sms küldésével magamnak vagy páromnak, email beállításokkal, közös imával, közös napi workshoppal, közös lecke hallgatással érintsük meg a másikat…..stb.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,146 seconds.