Dr. Michael Laitman

Ima és a magabiztosság

Ima és a magabiztosság

Baal HaSulam, 24. levél: “Ti már tudjátok azt, hogy az ima és a magabiztosság kéz a kézben járnak. Teljes hittel kell hinnünk abban, hogy a Teremtő minden száj imáját meghallgatja. Ezáltal a hit által mi megnyerjük a magabiztosságot a Teremtő segítségében, és akkor imánk teljessé válik, abban a magabiztosságban, hogy mi bizonyosan meg leszünk mentve. Ebben az állapotban meg leszünk jutalmazva magabiztossággal és boldogsággal egész nap, mintha már meg is lettünk volna mentve”.

Baal HaSulam azt mondja, hogy az ima és a magabiztosság ugyanarról az ágról ered, és ez egy nagyon fontos alapelv.

Megszokott e-világi életünkben ez éppen ellenkezőleg van: az ima akkor jelenik meg, amikor az ember semmilyen magabiztossággal nem rendelkezik és össze van zavarodva. Azaz, akkor imádkozik amikor teljes tehetetlenséget, félelmet és aggodalmat érez, és segítségre van szüksége Felülről. Úgy érzi, hogy elvesztette a fonalat az életében, nem tudja hova forduljon és mit tegyen. A kétségbeesés és felfokozott izgalmi állapotában váltódik ki az ima, mivel semmi reményt nem érez jövőjével kapcsolatban az ember, és nincs mire támaszkodnia.

De a spirituális ima ezzel ellentétes:  akkor jelenik meg az emberben amikor érzi, hogy van egy Felső Erő, egy “Házigazda”, aki irányítja a világot és az egész életét – és Aki majd kijavít mindent. Az ember ezen a ponton megérti, hogy a Teremtő már előre mindent előkészített, és hogy egyszerűen csak annyi a dolga, hogy kapcsolatban kell maradnia Vele. Ez azt mutatja hogy az embernek meg van a magabiztossága a Felső Erőben, a Teremtőben, akin túl senki Más nem létezik, és ezzel a magabiztossággal fordul Ő hozzá, kérve és követelve, hogy a Teremtő segítsen neki kinyitnia szívét és értelmét és segítsen neki az előrelépésben.

Mindez teljes ellentétben van azzal amit a mi világunkban várhatunk, ahogy írva van: “A Tóra véleménye ellentétes a földesúr véleményével”.

Ez által az ima ideje csak a felkészülés után következik, az ima előtti ima után. Az ima előtti ima által én képes vagyok magamat a forrás irányába fordítani. Amikor az ember magabiztosságot és kapcsolatot érez a forrással kapcsolatban, akkor képes a segítségért folyamodni Ő hozzá.

(2012 szeptember 2. Reggeli lecke 1. rész, Baal HaSulam írásaiból)

f: (HZS)   sz: Sz I

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,619 seconds.