Dr. Michael Laitman

Amennyiben szégyent érzek, az azt jelenti hogy haladok tovább

Amennyiben szégyent érzek, az azt jelenti hogy haladok tovább

Kérdés:

Miért szükséges a szégyen az előrelépéshez? Végül is ez egy kellemetlen érzés mely éget minket, és ilyenkor úgy tűnik hogy a szenvedés útján haladunk.

Válasz:

A szégyen olyan mintha valami fájdalmat éreznénk testünkben. A fájdalom jelzi a betegséget, melyet meg kell gyógyítani. A fájdalomnak köszönhetően megmenekülök a haláltól. Ugyanígy vagyunk a szégyen érzetével is, az valahol a korrekció hiányát jelzi, és így lehetséges lenne-e ezt az érzést figyelmen kívül hagyni, vagy eltörölni?
De mi megpróbálunk elmenekülni ettől az érzéstől. Ezért a Kabbalisták azt mondják, hogy szükségünk van a csoportra és a könyvekre és minden másra ami nekem támogatást adhat, és lehetővé tegye hogy elviseljem a szégyn érzését.
Ugyanakkor nem csak ezt kell elviselnem, hanem azt még jobban, még mélyebben meg kell ismernem, és korrigáló tetteket kell végrehajtanom. A szégyen érzete egyre növekszik majd ameddig nem kötelez engem arra hogy segítségért kiáltsak, és akkor megkapom a Reformáló Fényt mely korrigál és meggyógyít majd.
Mi nem gyógyulhatunk meg ha csak gyengén kérünk segítséget. Egy valódi felszakadó felkiáltásra van szükség, egy olyan sikoltásra hogy valóban meg akarok attól szabadulni, mivel ez nem egyszerűen betegség, mindez természetünk, a megszerzés iránti vágy korrekciója.

Kérdés:

De mi állandóan arra aspirálunk hogy jól érezzük magunkat, hogy lehetnénk képesek a szégyenre aspirálni?

Válasz:

Annak érdekében hogy ez megtörténhessen, meg kell növelnünk a cél fontosságát, azáltal hogy azt fájdalmunk fölé helyezzük. Te azt mondod, “Csak hadd fájjon, én nem akarom magamat azzal azonosítani ami fáj, és nem akarok magával a fájdalommal azonosulni. Én a célt akarom elérni, és valójában köszönetet mondog a fájdalomért, mivel az képes engem a célra fókuszálni”.

Mindez csakis a cél fontosságának felismerésén múlik, a Teremtő fontosságának felismerésén. Mivel a Teremtő az adakozás iránti vágy, az önmegadás és adakozás formája. Amekkora mértékben ezek az értékek fontosak számodra, te elkezdesz szenvedni azon saját tulajdonságaidtól, melyek ellentétesek ezekkel. De ha eltörölnéd a rést, vagy szakadékot, és valami érzéstelenítő injekciót adnál magadnak, akkor megakadályozod az előrelépést.

Ezért kell egy olyan környezetet építened magadnak amely képes téged a szükséges állapotban fenntartani. Ennek eredményeképpen te képes vagy meglátni saját ellentétes tulajdonságaidat az adakozással szemben, te ettől szenvedsz, de mégis tovább növeled a Teremtő fontosságát, tulajdonságait szemedben. Te Ő hozzá tapadsz, te a csoporthoz akarsz tapadni, nem akarod magadat saját gonoszoddal többé azonosítani, de mindezt nem azért, hogy elmenekülj ettől mint valami fájdalomtól, hanem annak érdekében hogy képes legyél az adakozást elérni, annak érdekében hogy valóban beolvadjál a csoportba.

Nagyon sok különböző részlet rejlik itt, és azok mind egy irányba vezetnek. Tehát próbáld megérteni, hogy a szégyen érzete milyen csodálatos módon vezet téged az úton, amennyiben te azt helyesen használod fel.

2o12 október 28., Reggeli lecke 4.rész, Mátán Toráh

(HZS)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,139 seconds.