Dr. Michael Laitman

Ha tudod, hogy miért jött a Kabbala a világra?

Ha tudod, hogy miért jött a Kabbala a világra?

A második templom pusztulásáig a Kabbala Bölcselete volt a Tóra, ez volt Izrael nemzetének a Tórája, ugyanazon a csoportté, amelyet Ábrahám kihozott Babylonból és megszervezte a Kabbala Bölcselete törvényei szerint. A második templom megsemmisítése abban áll, hogy leestek a “Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” szintjéről a “barátok gyűlölete” szintjére.

Azóta a Kabbala Bölcselete megszűnt létezni ezzel a névvel, habár “Izrael nemzete” – nek van nevezve, már nincsen összekapcsolódva a “Szeresd felebarátodat” törvénye szerint, és nem is lehet Izrael népének nevezni, “Izrael” (Jásár- Kél), amely azt jelenti: “Egyenesen a Teremtőhöz”, de mi így fogjuk nevezni továbbra is. Szóval, elveszítették annak a megértését, hogy miért is kell a Kabbala Bölcselete. Báál HáSzulám aggodalommal írta: “És felébred a félelem, hogy el ne felejtsük Isten ments Izraelt”.

Ő félt ettől, de mások nem gondolnak rá, mivel nem tudják, hogy miért van szükség a Kabbala Bölcseletére.  Ennek érdekében írta Báál HáSzulám a “Bevezetés a TESZ-be” c. cikkében, ahol elmagyarázza, miért van szükség tanulni a “Talmud Eszer Szefirot” (A tiz szfira tanulmánya) című könyvet (TASZ), és beleértve a Kabbala Bölcseletét.

Ő nem látja, hogy az embereket érdekelni fogja ez a bölcsesség és választani fogják ennek olvasását,  hogy mennyire fontos és szükséges ez a bölcsesség. Mindenki elutasítja, mindenféle kifogásokat találva. A vallásos emberek, akik Tórát tanulnak, nem értik, miért van szükség még valami hozzáadásra. És a hétköznapi embert csak fizikai élete érdekli, attól tartanak, hogy a Kabbala eltudja rontani őket. Ki tudja, milyen erők rejtőznek benne, milyen hatást hív magára, ha felemlíti a Szent neveket, talán ő ezzel magára hívja a bajokat?

És mások azzal igazolják magukat, mondván, hogy vannak olyan emberek, akik tanulmányozzák a Kabbalát, kabbalistáknak nevezik magukat, de ezzel együtt nem hirdetik másoknak. Azaz, sok oka létezett, amellyel Kabbala Bölcselete figyelmen kívül maradt, és csoda, hogy létezik a mai napig. Mert rengeteg Bölcsesség és Tudomány volt, amelyet elfelejtettek és eltűnt a történelem során.

Az emberek így elutasítják ezt a tanítást, de Báál HáSzulám gondolta, hogy ennek véget kell vetni. Itt az ideje, hogy megváltoztassuk a hozzáállásunkat és meg kell mutatni az embereknek, hogy miért van szükség a Kabbala bölcseletére és miért jött a világra, hogy az embert felemeljék a Teremtőhöz való hozzátapadás állapotához, mert ez az élet célja, és az egész teremtés célja. És itt az ideje megvalósítani ezt a célt itt és most.

Emiatt, Báál HáSzulám megírta a “Talmud Eszer Szfirot” ,( A Tiz Szfira Tanulmányát) és az “Előszó a Talmud Eszer Szfirot” könyvet, amely elmagyarázza a tanulás szükségét. Abban az időben nagyon nehéz volt elhozni az embereket. Ma teljesen másképp fogadják, és mi nyíltan közzétesszük a Kabbala Bölcseletének a Tanulmányát. Emlékszem, milyen forradalmi volt Bnei Brák-ban, az ultra-ortodox városban, amikor megtudták, hogy tanáromhoz Rábáshoz tanitványokat hoztam Tel – Avivból. Rábásh egy igazi forradalomat tett ezért. De nincs választás, a világ olyan állapothoz érkezett, hogy fel kell táruljon a Kabbala Bölcselete.

2012 Október 11, Reggeli lecke, a “Tiz Szfira Tanulmánya”

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,118 seconds.