Dr. Michael Laitman

Van-e a hűségnek és a szeretetnek határa?

Van-e a hűségnek és a szeretetnek határa?

Sok állomáson kell keresztülmennünk a spirituális munka során. Az első, a legkönnyebb és a legalapvetőbb lépés, hogy az ‘Én’-t ‘Mi’-vé alakítsam. Végül is a “mi” még mindig magában foglal engem, és magában foglalja az általános büszkeségünk. Mindenki eltűnik ebben az elképzelésben, nem csak én. Látjuk a hétköznapi életben, hogy egy ember aránylag könnyen azonosítja magát valahogy egy csoporttal, egy katonai egységgel, a családdal, hozzáköti magát más tömegekhez.

Később, egy nagyobb és nehezebb döntés következik, egy személyesebb korrekció. Elkezdek aggódni pontosan azokért az emberekért, akiket a legjobban gyűlölök, akik a legtöbb bajt és gondot okozzák nekem. És ez nem csak gyűlölet, megnyitom a gyűlölet legmagasabb fokozatait és az irtózatét, amit egy átlagos ember elképzelni és érezni sem tud. Nekem mégis felül kell emelkednem az egómon és el kell érnem azt az állapotot, hogy ez a legjobban gyűlölt ember, akit én el akarok taposni, kedvesebbé váljon számomra, mint saját magam, és jobb szeretném, hogy ő kapja meg a legjobbat, és nekem ne jusson semmi.

Nem könnyű elérni ilyen szintű korrekciót, de minden bizonnyal a végén ilyennek kell lennie, és nem csak általánosságban, hanem meghatározott emberek felé. Először a személyes “Én”-től az általános “Mi” felé haladok, és aztán, a “Mi”-ben, az elemek feltárulnak, “Őt” jelentve.

És mindezek a tettek, a menekülés csak a Teremtő nagysága, ami az önfontosság fölé emel, annak érdekében, hogy segítsen boldogan megszabadulni az “Én”-emtől egy másfajta haszon érdekében. Hálás leszek a lehetőségért, ami megadatott nekem, hogy az általam gyűlölteket a Teremtő által szeretetté tegyem, mert tőlük Ő nagyobb örömöt kap.

Ez egy olyan rettenetes “mazochizmus” amit elképzelni sem lehet, de mindez a Teremtő nagyságán alapul. Olyan szintre szükséges emelnünk ezt a nagyságot, hogy semmi se maradjon az “Én” érzésemből. Ezt nevezik a “hiányból való létnek”, és mi visszatérünk ehhez a hiányhoz. De ez még mindig nem a határa saját magunk lenullázásának! De a következő lépésekről később beszélünk …

2013.01.06,Felkészülés a reggeli leckére

FG

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,131 seconds.