Dr. Michael Laitman

Világ – valóság vagy illúzió? Első rész

Az érzékelés végtelenségéről

Megjegyzés: A végtelenségig lehetne a Kabbala bölcsességének lényege című cikket tanulmányozni. Már húsz éve olvasom újra és újra, és minden alkalommal találok benne valami újat.

Rav kommentje: A vég felől jobban átérezhető a kezdet iránti igény. Minden igazi tudomány úgy alakítja a személyt, hogy újból és újból tanulmányozza saját területét.

Megjegyzés: Mondhatjuk, hogy a Tíz szféra tanulmánya a spirituális világok fizikáját taglalja, és minden alkalommal olyan, mintha most bukkanánk rá először. Ezzel szemben, a Kabbala bölcsességének lényege elsőre egy könnyed hangvételű, közönséges cikknek tűnik, aztán hirtelen hatalmas mélységek nyílnak meg benne.

Rav kommentje: Ez nem a cikk miatt van, hanem azért, mert kitágítja az érzékelésed határait és a világhoz való viszonyodat. A cikk első négy témája a következő: „Az általánosról és az egyediről”, „A Parcufok, szfírák és világok sokasága”, „Kétféle folyamat – Felülről lefelé és lentről felfelé” és „Absztrakt nevek”. Sok fogalom kerül tárgyalásra, amelyek nagyon komolyak és sokrétűek.

Amikor elérsz az ötödik vagy hatodik fogalomhoz, rájössz, hogy még mindig nem érted a korábban tárgyaltakat. Elolvastad és elfogadtad azokat, aztán tovább lapoztál. És most látod, hogy belsőleg mennyire átfogóak, ezért visszatérsz hozzájuk. Nem lehet őket megkerülni, kezdeni kell velük valamit. Ezért újból átolvasod őket.

Hányszor olvassuk el Baal HaSulam cikkeit? Azok, akik először olvassák a Kabbala bölcseletének lényegét, el sem tudják képzelni, hogy mi mindent fognak még látni benne második vagy harmadik olvasás után, vagy egy illetve tíz év múlva.

Én például negyven éve tanulok kabbalát, és össze se tudom hasonlítani, amit korábban képzeltem ezekről a fogalmakról avval, ahogy ma elgondolom ezeket. A mostani önmagam teljesen más ember ahhoz képest, aki negyven éve elkezdte olvasni ugyanazt a cikket.

Kérdés: Vagyis a kabbalában nem létezik az, mint a mi világunkban: „Ezt már olvastam.”?

Válasz: Ilyen nincs a kabbalában. Semmilyen részletében sem! Belekezdesz a kabbala tudományába, és a befejezés lehetősége nélkül merülsz el benne.

Olyan komplex, egymással összefüggésben lévő világot tár fel, hogy meghúzol egy cérnaszálat, és az egész világ megváltozik számodra. Minden egyes új definíció, érzékelés, elérés megváltoztat minden mást, mivel csak tíz szféra létezik, de ezek közül minden egyes szféra további tízre osztható, és azok is további tízre: kiderül, hogy az érzékelésnek semmi sem szab határt.

A világ végtelen, noha csak tíz részből, tíz kiárasztásból áll.

https://laitman.com/2019/11/world-reality-or-illusion-part-1/ 

67 queries in 0,117 seconds.