Dr. Michael Laitman

Világ – valóság vagy illúzió? Második rész

Képesek vagyunk érzékelni a természetes jelenségek lényegét?

Baal Haszulam, „A kabbala bölcsességének lényege”:

A dolgok megmutatkoznak a korporális realitásban is, szemünk elé tárulnak, noha nem tudjuk érzékelni lényegüket, és elképzelésünk sincs erről. Ilyen például az elektromosság vagy a mágnesesség, melynek „fluidum” a neve.

Ki mondhatja ugyanakkor, hogy ezek a nevek nem valósak, amikor élénken és kielégülést adó módon ismerjük hatásukat? Nem lehetnénk közömbösebbek azzal a ténnyel szemben, hogy képtelenek vagyunk megalkotni vizsgálódásunk tárgyának, például az elektromosságnak esszenciáját.

Valóban nem értjük, mi az az elektromosság, vagy mi a lényegisége bármely fizikai jelenségnek. Csak a hatásaikat figyeljük meg.

Tudjuk például, miképp használhatjuk az elektromosságot, az elektromágnesességet, szabadon alkalmazzuk ezeket a mindennapi háztartási tevékenységek során. De nem vagyunk tisztában vele, hogy mik ezek. És ez mégsem jelent gondot számunkra. Továbbra is kizsákmányoljuk ezeket a természeti jelenségeket, miközben ismeretlen előttünk, hogy miben áll az esszenciájuk. És közben megértjük, hogy nincs erről tudásunk.

Vagy tudjuk, mi az, hogy gravitáció, noha mindannyian érzékeljük a hatását? Ugorj egyet, és rögtön látni fogod, mi az. Megmérjük ezt az erőt, megtanuljuk, hogyan győzzük le. De mi ez az erő? Miben áll a lényege? Honnan ered? Nem tudjuk. Ugyanígy vagyunk a többi természeti jelenséggel is.

Baal Haszulam azt írja, hogy az erők megnyilvánulása teljes mértékben kielégít minket. Nincs másra szükségünk, hogy használhassuk őket.

Számunkra a legfontosabb, hogy hasznosíthassuk ezeket a jelenségeket. Nem érünk el belső lényegiségükig, mert a természet így teremtett meg minket. Csak az érzékelésünkben jelentkező hatásukig jutunk el, és nem tovább.

Persze dönthetnénk úgy, hogy jó volna felkutatni a mágnesesség, elektromosság, gravitáció és minden más természeti jelenség eredetét. De ezek teljesen el vannak zárva előlünk. Csak eszközei vagyunk a jelenségek megnyilvánulásának, és csak ezek a megnyilvánulások azok, amelyeket érzékelünk.

https://laitman.com/2019/11/world-reality-or-illusion-part-2/

67 queries in 0,115 seconds.