Dr. Michael Laitman

A korrekció módszere, hatodik rész

A felebarát vagy a Teremtő kedvéért?

Kérdés: Baal HaSzulam azt írja, hogy a kabbala módszere két részből áll. Az első a személy Teremtőhöz fűződő viszonyának korrekciója. A másik pedig a baráttal való kapcsolat korrigálása. A második feladat az előrébb való. A fejlődés korai szakaszában ez a fontosabb.

Baal HaSzulam ezt követően egy igen érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet. Mindegy, hogy a személy a barát vagy a Teremtő kedvéért dolgozik, hiszen bármit, ami rajta kívül van, nem-létezőként érzékel.

Miért nincs különbség a Teremtő illetve egy másik ember irányába végzett munka között?

Válasz: Mert a munka túlmutat az egoizmusom határain, és nem számít, hogy kiért teszem. Ha ki kell választanod, hogy kivel törődj, kitől szerezz meg, akkor természetes, hogy a Teremtőt preferáljuk bármely más személyhez képest. De ha olyannak adsz, aki rajtad, az egoizmusodon kívül helyezkedik el, akkor mindegy, hogy ki a címzett. Ha nekem nincs hasznom belőle, akkor valahol a végtelenben köt ki.

Kérdés: Mi a különbség, ha az a másik a Teremtő vagy egy másik, akár igen fontos személy?

Válasz: Nem mindegy, ha nekem nincs hasznom belőle? Az egész csak üresség.

Kérdés: Mi van, ha mégis leesik nekem is valami?

Válasz: Akkor itt már nem adakozásról van szó. Lényeges az adakozás, de nem számít, hogy a felebarátnak vagy a Teremtőnek adakozom. Éppen az adakozás az, amely a Teremtőhöz tartozó minőség.

https://laitman.com/2020/01/the-method-of-correction-part-6/

67 queries in 0,635 seconds.