Dr. Michael Laitman

Lehetséges gyűlölet nélkül szeretni?

Kérdés: Biztos vagyok benne, hogy a tanítványai százezrei világszerte a gyűlölettől teljesen megtisztított szeretetet érzik az Ön irányában.

Ez kivételnek számít a tanáraikat szerető tanítványokra jellemző szabály alól? Ilyesmi érzésről beszél a szufizmus, amikor azt állítja, hogy a tanítványok gyűlölet nélkül imádják a tanárukat.

Válasz: Lehetetlen gyűlölet nélkül szeretni. Ha csak szeretetet érzel, ez annyit jelent, hogy még nem tudatosítottad a szereteted belsejében fel nem tárult gyűlöletet. A kétféle érzés szükségszerűen együtt jár.

Mint ahogy például a természetben sincs pozitív részecske negatív nélkül: mindig jelen van az ellentétes töltés, és ez alapján kapcsolódnak egymáshoz. A mi esetünkben ugyanez a helyzet. A gyűlöletet a szeretet mentén kell feltárni. A szeretetet a gyűlölet felett építjük.

Sőt, nem fog minket félelemmel eltölteni ez a gyűlölet, mivel megújuló közelségünk illetve távolságunk indikátora lesz. Így leszünk dinamikus módon egymás közelségében.

Komment: De még rágondolni is rossz, hogy a tanár iránt érezhetünk gyűlöletet.

Rav válasza: Pedig biztosíthatlak róla, hogy létezik. Tudod, mikor bukkan majd fel? Ahogy haladsz, hamarosan érzed, hogy vannak bizonyos elvárásaid a tanároddal szemben, hogy nem értesz egyet vele, hogy készen állsz rá, hogy a szó szoros értelmében megrázd, hogy megkapd tőle azt, amire úgy gondolod, hogy szükséged van, és nem adja meg neked. Eljön ez az érzés.

https://laitman.com/2020/03/is-love-without-hatred-possible/

67 queries in 0,685 seconds.