Dr. Michael Laitman

Mit eredményez, ha nem vagyunk tisztában a helyes kapcsolattal?

Kérdés: Mit gondol, a jelenlegi világjárvány meg fogja változtatni az emberek értékrendjét? Vagy egy kis idő eltelik, és minden a feledés homályába vész?

Válasz: Azt gondolom, hogy ami most van, nem fog eltűnni két hét vagy két hónap alatt, de hosszú ideig kitart majd. Nézetem szerint legalább hat hónapig vagy akár egy évig is elhúzódhat. A föld kimerül, az emberek is kimerülnek, és ennek következtében az emberi kapcsolatok fokozatosan amortizálódnak. Az élet elválaszt minket múltbeli, egoista interakcióinktól.

Ügyelnünk kell rá, hogy a korábbi viszonyokat valami jóval és szívből jövővel helyettesítsük. Máskülönben az emberek összezavarodnak, és nem fogják tudni, hogyan létesítsenek kapcsolatot egymással.

A múltban önző nyereségünk szempontjából értettük meg, hogy az adott személy megközelíthető, vagy éppen nem, illetve szükség van-e esetleg valami konkrét cselekvésmódra a megközelítésnél. És most, ha az emberek nem folytatják tovább az akár helyesnek megítélt egoista kommunikáció formáit, igen kellemetlen dolgok történhetnek.

Mint a gyerek, aki odamegy valakihez, kikap a kezéből valamit, és nem is tudatosítja, hogy miért és hogy teszi ezt, csak az akaratát, ösztöneit követi – könnyen így kezelhetjük egymást, ha még a kapcsolódás egoista normáinál is mélyebbre süllyedünk.

Őszintén szólva, nagyon tartok az ilyen állapotoktól. Rosszabbak, mint a háborúk, mert mellőzik a kommunikációt. Ha megszűnünk érteni egymást, akkor többé nem figyelünk oda cselekedeteinkre, sem ezeknek más emberekre gyakorolt hatásaira. Ez a gondolat nagyon megrémiszt.

Kérdés: Nem lehet, hogy ellentétben azzal, amit állít, a mostani helyzet egyesíti az embereket? Amikor rossz időket élünk, az emberek tudják, hogyan alkossanak egy csapatot. Ezért kaptuk fentről a jelenlegi szituációt: meg kell, hogy értsük, hogy milyen lényeges, hogy ott legyünk egymásnak. Vagy ön úgy véli, hogy a helyzet éppen hogy megoszt majd bennünket, és a háborúnál is rosszabb állapotot eredményez?

Válasz: Szerintem minden nemzet saját karakterrel, ember- és világképpel rendelkezik. Az oroszokat jól ismerem, és érzem mélyről fakadó vonzalmukat egymás iránt. De az igazság az, hogy ez az egész csak az egoista érzékelés elhanyagolhatóan csekély szintjén működik.

Ha a körülmények rettenetesek, gondoljunk például a koncentrációs táborokra vagy Leningrád ostromára, ez nem mindig működik. Ezért nem reménykedem hasonló kimenetelben.

Hiszek annak szükségességében, hogy minden lehetséges módon magunkra vonjuk a természet pozitív erejét. Létező erőről van szó, noha el van rejtve. A természetben két ellentétes erő különíthető el. A manapság leginkább aktív negatív erővel szembe kell állítani a pozitívat. Csak így biztosíthatunk élhető jövőt önmagunk, gyermekeink és unokáink számára.

https://laitman.com/2020/05/what-is-the-danger-of-not-knowing-the-correct-relationship/  

67 queries in 0,619 seconds.