Dr. Michael Laitman

A szabad akarat az egoizmus felett található

Kérdés: Világos, hogy amikor a szabad akaratról beszélünk, arra gondolunk, amikor döntéseket hozunk ebben a világban, de úgy tűnik, hogy a spiritualitásra ez nem igaz. A Teremtő vezet minket, egyet kell értenünk azzal, amit tesz. Miként különbözik a szabad akarat a spiritualitásban és a korporális életben?

Válasz: Még a magyarázat is képtelenség, mivel a szabadság abban áll, hogy az egoizmusunk fölé tudunk emelkedni. A szabad akarat az egoizmusunktól való megszabadulás. Az ego kénye kedve szerint mozgat minket, így a szabad akarat lényege, hogy az ego fölé kerekedünk.

A mi világunkban persze nem létezik szabad akarat, hiszen teljes mértékben alávetjük magunkat az egonak. Még ha úgy is tűnik, hogy fölötte állunk, és már szabadok vagyunk, ilyen állapot valójában nincs.

Szabadság egyedül az egoval ellentétes minőség fokozatos elérésén keresztül nyerhető el. A szóban forgó minőség az altruizmus, amikor felemelkedünk, és egyszerre leszünk még inkább egoisták és altruisták.

A kettő metszéspontján, a középső vonalon bukkan fel a szabadság, ami egyik állapothoz sem tartozik. Szabadok vagyunk a szeretettől és adakozástól, azaz a Teremtőtől, és a megszerzéstől és gyűlölettől, vagyis a mi minőségeinktől is. A középső vonalon, a kettő között találunk rá az igazi szabadságra. Ez az állapot nem fejezhető ki, mert a világok mindegyikében feltáruló erők és tulajdonságok felett található.

https://laitman.com/2020/05/freewill-in-rising-above-egoism/

67 queries in 0,156 seconds.