Dr. Michael Laitman

A büszkeség az egoizmus megnyilvánulása

Megjegyzés: A spirituális fejlődéshez kapcsolódó érzések egyike a büszkeség, az a fajta magunk felé érzett nagyrabecsülés, tisztelet és kielégültség, ami az elért sikerekből, és az adott területen elért felsőbbrendűségi tudatból táplálkozik. Ön azt írja valahol, hogy minden érzés korrigálható, kivéve a büszkeséget. Ez az egoizmus legmagasabb szintű megmutatkozása, ami hátráltat minket az egység elérésében.

Dr. Michael Laitman kommentje: A büszkeség vakká és süketté tesz minket. Leválasztja az embert a környezetéről, képtelen bármit érzékelni, nem érzi a többieket sem. Ha ez bekövetkezik, az ember nem tud belső változásokat eszközölni.

Kérdés: Az önszeretet is büszkeség?

Válasz: A büszkeség egoizmus. Az önszeretet sokkal alacsonyabb szinten található, mint a büszkeség.

Kérdés: Létezik olyan technika, amellyel büszkeségünk fölé kerekedhetünk?

Válasz: Nem. Fokozatosan jutsz el annak megérzéséhez, hogy teljes egészében a természet kezében vagy.

Megjegyzés: Másfelől még beszélhetünk pozitív jellegű büszkeségről, amikor például a tudósok szerint az embert büszkeség kell, hogy eltöltse amiatt, hogy egy adott közösség tagja.

Dr. Michael Laitman kommentje: Ez a valahová tartozás büszkesége. Az úttal, és a céllal kapcsolatban érzett büszkeség egyben az a büszkeség is, hogy részesei vagyunk ennek az útnak. 

[273212]
KabTV’s “Kommunikációs Készségek” 20/08/07
Forrás: https://laitman.com/2020/11/pride-is-a-manifestation-of-egoism/
67 queries in 0,612 seconds.