Dr. Michael Laitman

Ami neked jó, rossz a gazdaság számára

Vélemény: (Eitan Avriel, Vezető szerkesztő, themarker.com)

“A mindennapi életben valakinek a logikája általában tökéletesen jól működik. Ha egy személy vagy család a képességüket meghaladóan fogyaszt és eladósodik, a helyes megoldás erre a fogyasztás és az adósság csökkentése.”

“A logika az ellentétes irányba is működik: Ha egy személy sikeres akar lenni, de nincsen pénze, hitelt kell hogy kapjon bankoktól vagy befektetőktől, harcolnia kell a piacokkal, és meg kell próbálnia az álmát megvalósítani, a versenytársait kegyetlenül legyőzve.”

“Viszont amikor a makrogazdaságról van szó, ez a logika már nem működik, és gyakran ellentétes eredményeket szül. A banknak általában nincs 10%-nál több pénz a birtokában, amit vissza kellene adnia az ügyfeleinek, és ha minden ügyfél visszakéri a pénzét, nem lesz képes ezzel a helyzettel megbirkózni.”

“A makrogazdaságban, ha minden állampolgár aki adósságban van, úgy döntene hogy lecsökkenti az életszínvonalát, csökkenti a fogyasztását, és pénzzé teszi az ingóságait, az egész gazdaság egy nehéz válsággal néz szembe. A kereslet lecsökken, cégek zárnak be, munkavállalók válnak feleslegessé, a kereslet még tovább csökken, és ez az örvény beszippantja az egész gazdaságot. Ami egy személyes szinten működik, egy csapdává válik a gazdaság szintjén.”

“Ez visszafelé szintén működik: Ha a tömeg úgy dönt, hogy hitelt vesz fel és elkölti a pénzt, a gazdaság egy korlátozott ideig fejlődni fog. De az adósságok növekedni fognak, az árak le fognak menni, a buborékok ki fognak pukkanni, a bankok bebiztosítják a nyereségüket, és visszatérünk a 2008-as forgatókönyvhöz. Ami boldoggá tesz téged nem mindig jó a gazdaságnak, és így neked sem jó. Ez furcsa és nem ösztönös, de igaz.”

CST

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,123 seconds.