Dr. Michael Laitman

Billentsük át a világ mérlegét az érdem oldalára

 Kérdés:

Az egyik barátom filozófus, aki az egyiptomi kultúrát tanulmányozza. Mesélt nekem egy a zsidó valláson alapuló történetet, egy lélekről, melynek meg kellet gyónnia bűneit. Amikor a gyónásra kerül a sor, bűneit a mérleg egyik serpenyőjébe teszi, amire a másik oldal emelkedni kezd.

Válaszom:

Az a kabbalisztikus írás, amely legközelebb esik ehhez a történethez az a 11o-es pont a “A Tíz Szfira Tanulmánya” című könyvből (ahol más ehhez kapcsolódó forrásokat is találhat). Itt ez olvasható: “Pontosan meg kell értsük, mit írnak a Tractate Kidushim 4o. oldalán: Mindenkinek minden pillanatban félig szentnek és félig bűnösnek kell magát tartania. Amennyiben egy parancsolatot végrehajt, boldoggá válik, mivel az egész világot az érdemek oldalára fordította. Amennyiben bűnt követ el, szégyen rá, mivel az egész világot bűnössé tette.”

Rabbi Elazar, Rabbi Simon fia azt mondja: “A világot a többsége alapján bíráljuk el, és az egyént ugyancsak többsége alapján bíráljuk. Így amennyiben egy parancsolatot végrehajt, boldog lesz, mivel önmagát és az egész világot az érdemek oldalára fordította. Amennyiben bűnt követ el, szégyen rá, mivel az egész világot bűnössé tette. Emiatt az egy bűn miatt a világ és ő maga is nagyon sok jót vesztett el.”

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,112 seconds.