Dr. Michael Laitman

Cion és a “Kevert Többség” kabbalisztikus definíciója

 Kérdés:

Mi a cionizmus? Mi köze mindennek a kabbalához és a Bnej Baruh-hoz?

Válaszom:

“A kabbala annak módszere, hogy felfedezzük a Teremtőt az emberek számára ebben a világban” (Baal Haszulam, “A Kabbala Tudományának Lényege”). A cionizmus az egy társadalmi mozgalom, az Izraelbe (Cion) való visszatérés érdekében. Ennek kabbalisztikus meghatározása a következő: Izrael földjét “Cion” név alatt is hívjuk, mely  héber Yetzia (kijárat) szóból származik. Bármelyik személy, aki kilép önző világának keretei közül, és belép a Felső, Altruista Világba, belép “Cionba”. “Mi Zion Tize Tora” (A Tóra Cionból jön majd), azt jelenti, hogy amikor az ember kilép önzőségének keretei közül, megérkezik a Fényhez.

Kérdés:

A legutóbbi két lecke alkalmával említette a “Kevert Többséget”. Mit jelent ez?

Válaszom:

A “Kevert Többség” (Erev Rav) a kabbala ellenfelei, aki megakadályozzák az embereket abban, hogy elhagyják spirituális száműzetésüket és felfedezzék a Teremtőt. És még az után is, amikor egy személy már a szeretet és adakozás felé igyekszik, az “Erev Rav” megakadályozza őt a haladásban minden lehetséges eszközzel. Ők kerültek Mózes útjába, amikor megpróbálta népét Egyiptomból kivezetni (a spirituális száműzetésből) a Teremtő felfedezése felé. Ők azok, akik mindenféle akadályokat állítottak útjába a sivatagban töltött 4o év alatt.

Manapság ugyancsak mindenféle pletykákat terjesztenek. Többé nem képesek a kabbala ellen beszélni, hanem a kabbalát terjesztők ellen szólalnak fel, beleértve szervezetünket is. Írva van, hogy ők a “Irei Hashem Ovdei Paroh” – azok akik félnek a Teremtőtől, de továbbra is önzőségük keretei között akarnak maradni.

A Vilnai Gaon (Agra) azt írta a Zohár Fénye című könyvében: “A jövőben Mózes mindent felfed majd nekünk, szemben azzal, ahogy most az a Tórában rejtve van azokban a történetekben, melyeket az Erev Rav-nak szántak, akik nem tanulják a Tóra belső jelentését”

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,643 seconds.