Dr. Michael Laitman

Az elme a vágyak rabszolgája

 Kérdés:

Mi az elme és a szív közötti kapcsolat? Fontos, hogy a személy megpróbáljon közöttük egyensúlyt teremteni? És hogyan lehetséges, hogy valamelyiket növeljük vagy csökkentsük? Az egyik leckében azt mondta, hogy az a személy, akinek az elméje nem eléggé kifejlett, az megőrülhet. Kifejtené ezt hosszabban?

Válaszom:

Mindennek az alapja, az egyetlen teremtmény: a vágy. Így a vágy az, ami alapvetően bennünk található. De ahhoz, hogy megszerezhessük amire vágyunk, az elme kifejlődik a vágy mentén, arra válaszképpen. Így függetlenül attól, mennyire ellenére vagyunk ennek a ténynek, az elménk csak rabszolgája a vágyainknak, azért fejlődik csak ki, hogy a vágyat kiszolgálja.

Ebből kifolyólag soha nem leszünk képesek elménket objektívvé formálni, vágyainktól függetleníteni. Azonban képesek lehetünk vágyainkat megváltoztatni a környezet befolyása alatt (olvassuk el a “Szabadság” című cikket), és az új vágyaknak megfelelően az elménk is megváltozik majd. Amennyiben megértjük mindezt, akkor a megfelelő környezet hatása alatt (egy olyan környezet, mely a teremtés célja felé vezet minket) képesek leszünk mind a vágyainkat és elménket is harmóniában fejleszteni.

Amennyiben valakinek nagy vágyai vannak, de elméje nem eléggé fejlett ahhoz, hogy kielégítse őket, akkor elvesztheti azt a képességét, hogy magát megfelelően kontrollálja.

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,129 seconds.