Dr. Michael Laitman

Hogyan határozzuk meg a globalizációt?

M.Hazin, egy orosz közgazdász az Echo Rádióval folytatott interjújában a következőket mondta: Mi a globalizáció? A globalizáció az egy politikai, ideológiai és kulturális szerkezet, mely egy teljesen materiális folyamat – a munka globális megosztása – fölé épült ki. A 18. századtól kezdve az emberiség elkezdett tudományosan és technológiailag fejlődni, és ez a piacok növekedésével járt együtt, mely piacokon az emberek eladhatták termékeiket. Sok különböző “globalizáció” indult meg a 18. században, igazából minden nagyobb ország beindította saját munkaelosztó rendszerét.

Kommentárom:

Sokan úgy határozzák meg a globalizációt, mint a munka, termelés és piacok elosztását. Azonban a kabbala a globalizációt másképpen érti: mindez azt jelenti, hogy a világ globális és összefüggő, és összes alkotóeleme teljesen össze van kapcsolva, mint egy kis falu. Ebben a kis faluban minden egyes rész meghatározza az összes többi rész sorsát, a “pillangó effektusnak” megfelelően.

A világ a fejlődésnek köszönhetően vált ilyenné. Ettől a pillanattól kezdve nem lehetséges, hogy konfliktus alakuljon ki a világ különböző részei között, mivel bárki, aki az integráció ellen van, az a fejlődés, evolúció, és a természet törvényei ellen van. Fel kell ismerjük, hogy a világ különböző részeinek teljes összekapcsoltsága az egy tény. Azt is fel kell ismerjük, hogy amennyiben késve, vagy egyáltalán nem azonosulunk a természet egységre vonatkozó törvényeivel, akkor egy negatív reakciót váltunk ki abból, és egyre súlyosabb válságoknak nézünk elébe. És mi magunk leszünk azok, akik ezt a negatív reakciót okoztuk.

Itt van még egy néhány a globalizációra vonatkozó definíció:

Globalizáció: egy a globális gazdaságra, politikára, és kulturális integrációra és egyesülésre vonatkozó fogalom. Ennek legfontosabb következményei a munka globális elosztása, az anyagi emberi és ipari anyagok globális méretekben történő vándorlása, a legális, gazdasági és technológiai folyamatok standardizációja, és a különböző kultúrák közötti szélesebb körű kapcsolat. Ez egy objektív, természetes, történelmi folyamat mely szisztematikus. Más szóval magába foglalja a társadalmi élet minden szintjét.

Globalizáció: az a folyamat, melynek kapcsán a különböző nemzetközi tényezők (mint szoros gazdasági és politikai kapcsolatok, kultúrák és információ cserélődése) egyre nagyobb hatást gyakorolnak a különböző országok társadalmi valóságára.

Globalizáció a politikában: a világ alakításához, szervezéséhez, működéséhez és fejlődéséhez kapcsolódó megközelítés, amely a világot, mint egy egybefüggő gazdasági, szocio-kulturális és politika szuper rendszert tekinti.

A globalizáció elképzelése: egy olyan elmélet, mely azt állítja, hogy a pénzügyi piacok, és intézetek evolúciója olyan állapothoz vezet, ahol a földrajzi határok képtelenek a szerződéseket és más hasonló tranzakciókat korlátozni. Általában a “globalizáció” kifejezés a nemzetközi banki és hasonló egyéb intézmények növekvő működésére vonatkozik.

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,117 seconds.