Dr. Michael Laitman

Az irigység az egy pozítív tulajdonság, amennyiben helyesen használjuk

Kérdés:

Érzem a barátaim szeretetét, de ugyanakkor irigységet is érzek. Olvastam a Kabbala könyvekben, hogy az irigység az pozitív, mivel segít minket az előre haladásban. Nem gondolja, hogy jobb lenne, ha inkább le lennénk nyűgözve barátaink sikerei láttán, mivel ez az érzés hasonló az irigységhez, de szeretetet is tartalmaz? Mi a legjobb módja a csoporton belül található negatív érzésekkel való bánásnak?

Válaszom:

Csak azt kell, hogy lássuk, hogy teljesen a csoporttól függünk célunk elérését illetően. Ez arra kényszeríti bennünket majd, hogy megfelelően hangoljuk be magunkat a csoportra.

Kérdés:

Tényleg elmondhatjuk azt, hogy az irigység az egy pozitív tulajdonság, és segít minket a spirituális előrehaladásban? Amennyiben így van, hogyan tudom a házastársam iránt érzett féltékenységemet pozitív irányba fordítani?

Válaszom:

Azáltal, hogy féltékenyek vagyunk mások jó-irányú, és kedves tettei iránt azáltal ösztönözővé válnak számunkra a többiek sikerei, hogy mi is hasonlóan cselekedjünk,  és segítséget kérjünk azoktól akik járják már az irigyelt utat.  Ez a spirituális irigység. Ennek semmi köze a fizikai világban megnyilvánuló rosszakaró, áskálódó irigységhez. Tegyük fel hogy én irigyelem a szomszédom szép autóját és ezt szóvá is teszem neki, ő nem fog nekem adni negyven ezer dollárt arra hogy én is megvehessem az áhított autót. Sőt! Azt hinné el akarom tőle venni, vagy  fel akarom jelenteni, ha megkérdezném tőle hogy jutott hozzá. Ellenben a spirituális csoportban én irigylem a csoporttársam terjesztésben elért sikereit, és ezt elmondom neki, segítséget kérek tőle, biztos lehetek benne hogy ő mindent elkövet majd hogy segítsen nekem abban hogy én is elérjem az ő szintjét  és még fölé is emelkedhetek erőfeszítéseim által és ő még örülni is fog ennek. Ez az ahogy írva van a “fiaim túlnőnek engem” példázata. A féltékenységet csak akkor tudjuk pozitív irányba fordítani, ha annak érdekében használjuk, hogy önmagunkat jobbá tegyük. Például a féltékenységet, irigységet használva megváltoztathatjuk önmagunk hozzáállását, és nagyobb erőfeszítést kezdünk el tenni a korrekciónk irányában.

BS

Ka

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,688 seconds.