Dr. Michael Laitman

Növeljük meg képességünket az élvezetek felfogására – a végtelenségig

Kérdés:

Néha életünkben megjelennek azok a ritka pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy körülöttünk mindent egy különleges erő hat át, amely kedvességgel vesz minket körül, és az egész világot szeretettel tölti meg. Ez az érzés a legintenzívebb élvezet, melyet valaha is éreztünk. És tudjuk, hogy emberek hosszú sora vár az egész világban, hoy hasonló élvezetben részesülhessen.

És mindez csak egy mikroszkópikus része annak, amit az ember akkor érez, amikor a legelső spirituális szintre emelkedik, szóval lehetséges egyátalán egy ekkora élvezetet elviselni? Nekem volt valami hasonlóban részem, és el nem tudom képzelni, hogy lehetséges helyet teremteni akármi többnek is az emberben.

Válasz:

Persze, hogy nem vagyunk képesek mindezt elviselni! Mondjuk, hogy valaki megnyeri a lottót, és övé a millió dolláros díj: a szívünk megszakadna, mivel hasonló benyomást tesznek ránk a jó és rossz dolgok. Képesek vagyunk jót érezni egy bizonyos pontig, de ha túl megyünk ezen a ponton, akkor a “jóbol is megárt a sok”, és az élmény túl intenzív lesz számunkra.

Ez azért történik, mivel érzékelési képességünk nagyon korlátozott, és mindazt ki kell terjesztenünk. Meg kell éreznünk a végtelenséget, tökéletességet, határtalanságot és végtelenséget – minden részletében és minden irányból. A világon minden embernek teljesen és egészében kell érzékelnie a Teremtőt. Mindegyikünknek éreznünk kell a Teremtő nagyságát és hatáskörét, hogy átélhessük teljes programját és belső képességeit.

Ennél fogva egész munkánk és tanulmányaink és életünk  egyetlen célja az, hogy kiterjesszük érzékenységünket az évezetek megszerzésére. Ezért van az, hogy a Kabbalát Kabbalának, azaz a “megszerzés” tudományának hívjuk.

Csak azt kell megtanuljuk, hogyan kell azt megfelelően tenni. Jelenleg mindannyian önzően kapunk, és ezáltal folyamatosan megsemmisítjük vágyunkat, és az állandóan eltűnik. Monjuk, hogy valamit élveztem egy pillanatig, de utána az élvezet eltűnt. Akár pár percig, órákig akár hetekig is eltarthatott (ha az amit megkaptam igazán nagy, például egy új otthon, vagy érdekes utazás). De előbb utóbb minden végetér és eltűnik.

Egy olyan Kli-t vagy vágyat kell építenünk, mely örökkévaló és nem tűnik el. A Teremtő csak egy dolgot akar tőlünk: hogy megtanuljunk élvezni, hogy mindenből élvezetet érezzünk, még ebből a földi életből is. Nem kell megszorítanunk magunkat semmilyen módon, vagy remeteként élnünk.

Az élvezet melyet érzünk egyre növekszik és nagyobb lesz. Azért, hogy képesek legyünk mindezt megtenni, csak a természetet kell tanulmányozzuk (beleértve ezt a világot), és ki kell tapasztaljuk, hogy érezhetünk élvezetet.

De ez olyasmi amit nem vagyunk képesek megtenni! Valójában több ezer éve ezen a világon élünk, és még mindig nem jöttünk rá, hogy jussunk élvezetekhez belőle. Csak egyre inkább szörnyen érezzük magunkat.

Végül is mit akar egy intelligens ember az élettől? Hogy élvezze azt! És mégsem képes erre, még ebben a kicsi földi életben sem. És nem képes mindezt megtanulni sem! Csak egyre rosszabbá teszi életét. De minden igyekezetünk legvégén, amikor teljesen elvesztjük minden illúziónkat mindennel kapcsolatban, a Kabbala tudománya megjelenik előttünk és megtanítja nekünk, hogy lehetünk képesek élvezni.

Csak gondoljunk bele: mennyi élvezetet vagyunk képesek valójában befogadni? Olyanok vagyunk, mint egy gyerek, aki egy egész doboz jégkrémről álmodik, de valójában nem képes 2-3-nál többet elfogyasztani. Így van ez velünk is: kaptunk egy kis spirituális ragyogást, és nem vagyunk képesek elképzelni, hogyan létezhet ennél több. De akár a legkisebb spirituális élvezet is több milliárdszor nagyobb, mint amit abban a szokatlan pillanatban érzett, amikor a spiritualitás egy kicsit megjelent önnek.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 1,249 seconds.