Dr. Michael Laitman

A Kabbalát tanulónak egységbe kell hoznia elméjét és szívét

A tanulás megfelelő módja az, hogy elménket mindig összekapcsoljuk érzéseinkkel, mint az orvos, aki gyógyszert ad a betegének, ismerve a gyógyszer alapanyagait, és azt, hogy azok hogyan működnek, de ugyanakkor, azt is megérti, betege hogyan érez. Ily módon kell vizsgálnunk az élvezet iránti vágyat: egyrészről beszélhetünk annak érzéseiről, mint ahogy a Zohár Könyve teszi azt, másrészről elemezhetjük azt tudományosan definíciók alapján, ahogy Báál HaSzulam adja Szulam kommentárjával a Zohár eredeti szövegéhez.

Ezért van az, hogy a Kabbala tudománya misztikusnak tűnhet, mely érzelmeken, hiten és morálon alapul, de másrészről ez egy tudomány, melynek pontos definíciói és analízise van, elmagyarázva az egész rendszerét annak, ahogy a Fény és a Kelim (edények) működnek, hasonlóan egy jól működő gépezethez. Szóval akkor tudománnyal vagy érzelmekkel állunk szemben? A válasz: mindkettővel!

A tanulónak meg kell próbálnia mindkettő megközelítést összekapcsolnia, annak érdekében, hogy képes legyen elméjét és érzelmeit egységbe hozni. Képesnek kell lennie érzékelni, és megérteni miért érez, ahogy érez, a Teremtőnek mely erői, tettei működnek vágyain belül, és mi is történik azokon belül. De másrészről ugyancsak képesnek kell lennie kiváltani a Fény (Teremtő) cselekedeteit, hogy azok hatással legyenek rá. Ismernie kell azokat, és képesnek kell lennie azokat pontosan elemezni, mérni, miközben érzi és csodálja mi is történik saját magán belül.

Össze kell kapcsolnia az elmét és az érzéseket azáltal, hogy a középső vonalon marad, és saját maga elemzését irányítja. Ki kell váltania a Teremtő cselekedeteit, és éreznie kell azok eredményeit saját magán, és emellett a Teremtő munkájának eredményeit nagyon érzékeny módon kell tapasztalnia. Mégis ugyanakkor két lábbal a földön kell maradnia, és nem szabad, hogy önkontrollját elveszítse. Nem szabad, hogy elfelejtse honnan származnak a cselekedetek, miért történnek azok, és hogyan tudja azokat legközelebb felhasználni.

Ebből áll az egész munka, mivel a Teremtő azt akarja, hogy azzal az anyaggal dolgozzunk, amit Ő teremtett, és hogy irányításunk alá vegyük mindazt. Ezáltal megszerezzük az Ő gondolatait, a Teremtés Alaptervét.

Mindeközben azok az emberek, akik nem ismerik eléggé a Kabbala tudományát, azt hiszik, hogy mindaz misztikum, vagy fantázia. Nem értik meg azt, hogy mindez valóságos, aktuális munka a teremtés anyagával, az egész valósággal, mindazt teljes öntudattal és kontrollal végre hajtva. Mi irányítjuk magunkat és a Teremtő cselekedeteit, mivel minden kizárólag a mi választásunk alapján történik

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,124 seconds.